Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) desteği ve İdea Derneği’nin işbirliğiyle hayata geçirilen Balkan Gençlik Okulu’nun açılış programı düzenlendi.
Balkanlar’ın farklı ülkelerinde yaşayan gençlerin zihin ile anlam dünyalarını yakınlaştırmak amacını güden Balkan Gençlik Okulu projesi, Balkan coğrafyası ile Türkiye’nin ilişkilerinin geliştirilmesine de katkı sağlıyor.
Balkan Gençlik Okulu’nun Priştine’de düzenlenen açılış programına Kosova Bölgesel Kalkınma bakanı Fikrim Damka, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar, YTB Balkan Masası Sorumlusu Nedim Arslan, YTB Kosova Masası Sorumlusu Tuğçe Mumcu, Tika, Maarif gibi Kosova’daki Türk kurumlarının temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
İdea Derneği Başkanı Bayram Pomak açılış programında yaptığı konuşmada, nüfusunun genç olduğu Kosova gibi bir ülkede gençliğe yapılan yatırımım en faydalı yatırım olduğunu belirterek, toplumsal kalkınmanın temelinde eğitimin yatması dolayısıyla bu alana büyük özen gösterdiklerini kaydetti.
8 yıl içinde gerçekleştirilen çok sayıda eğitim programlarına 700’den fazla öğrencinin katıldığını kaydeden Pomak, Balkan ülkelerinde her yıl düzenlenen Gençlik Okulları’na binlerce öğrencinin katıldığını söyledi. 7 hafta boyunca 2021 balkan Gençlik Okulu’nun Priştine ve Prizren’de gerçekleşeceğini kaydeden Pomak, bu kapsamda Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar’ın, Türkiye ile Kosova arasındaki, ilişkiler konulu konferans vereceğini anımsattı, projenin Temmuz ayında Türkiye gezisiyle son bulacağına işaret etti.
YTB Balkan Masası Sorumlusu Nedim Arslan da yaptığı konuşmada, YTB’nin yürürttüğü çalışmalarının başında soydaşların yaşadıkları ülkede, hem de Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeyi teminnen bu tür akademik programlar yürüttüğünü söyledi. Kosova’nın en prestijli akademik programlarından biri olarak kabul edilen ve 2016 yılında başlayan Balkan Gençlik Okulu’nun bu yıl 8 ülke ve 13 şehirde yürütüleceğini kaydeden Arslan, eğitim programlarına ad yapmış akademisyen ve sanatçılar konferans verdiklerini belirtti. Balkan Gençlik Okulu’nun bu yıl Balkan ülkelerinden 500 öğrencinin İstanbul’da buluşmasıyla tamamlayacaklarını kaydeden Arslan, konuşmasında Türkiye burslarından da bahsetti.
Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar da Balkan Gençlik Okulu’nu, Kosova ile tarihi ve kültürel bağların güçlendirilmesine katkı sunan bir proje olarak önemsediklerini belirtti. “Gençlik Okulu kapsamında Kosova2yı oluşturan farklı etnik ve dini gruplardan öğrencilere bir çok alanda verilen derslerin dost ve kardeş kosova2nın geleceğini teşkil eden gençlerin akademik zenginliğiyle ve ülkelerimiz arasındaki dostluğa katkı sağlamasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullanan Büyükelçi Sakar, Türkiye2nin kardeş Kosova halkının yanında olmaya devam edeceğini vurguladı.
Balkanlar’da 8 ülkede gerçekleştirilen Gençlik Okulu projesi , Kosova’da bu yıl dördüncü kez düzenleniyor.
/kosovaport/
ANAKARA’DAKİ KOSOVA BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE KUDÜS PROTESTOSU DÜZENLENDİ
NATO GENEL SEKRETERİ RUTTE, TÜRKİYE ZİYARETİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR
BOSNA HERSEK’TE “DEVLET GÜNÜ” TÖRENLERLE KUTLANDI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK