Köprü Kültür Sanat ve Eğitim Derneği, Kosova Türk Yazarlar Derneği ve Kosova Çocuk Kültürü ve Edebiyatı Araştırma Derneği işbirliğinde İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı şerefine “Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı ve Uluslararası Balkan Şiir Şöleni” programı çevrim içi olarak düzenlendi.
Çevrim içi olarak düzenlenen programa Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı Zeynel Beksaç, MATÜSİTEB Genel Başkanı ve Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin, Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, Balkanlarla ilgili önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Mustafa İsen, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Samsakçı, yazar, şair ve edebiyatseverler katıldı.
Açılış konuşması yapan Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı Zeynel Beksaç, toplantıyı soğuk bir havada sıcak bir buluşma olarak nitelendirdi. Ortak programların artması temennisinde bulunan Beksaç, “Şiir gibi bir gece olsun.” dedi.
Köprü Derneği Başkanı Emin, de misafirlere Mehmet Akif Ersoy’un topraklarından, Yahya Kemal Beyatlı’nın Üsküp’ünden muhabbet dolusu selamlarını sundu. Mehmet Akif Ersoy ve Yahya Kemal Beyatlı gibi önemli şahsiyetlerin Rumeli insanının duygu ve düşüncelerini şiirlerine yansıtmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Emin, “Bügün bu davete icabet ettiğiniz için, bu salgın döneminde Mehmet Akif’i anabilmek fırsatı olduğu için ve bu fırsata sizler de dahil olduğunuz çok mutlu olduk.” ifadelerini kullandı. Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, Mehmet Akif Ersoy ve istiklal marşı ile ilgili yaptığı konuşmada, Mehmet Akif’in istiklal marşını durup dururken yazmadığının altını çizdi. İstiklal marşının yazım sürecinde hikmetler olduğunu kaydeden Doğan, Mehmet Akif olmanın özellikleri olduğunu belirtti.
Mehmet Akif’in Balkan savaşından itibaren 10 yıldır istiklal marşını zihninde taşıdığını kaydeden Doğan, “İstiklal Marşı bizim bin yılımızı anlatan bir sembol olarak tasarlamış Akif bunu. Gerçekten tasarlamış. Şiirin akışına bakarsanız bunu görmek mümkün olur.” ifadelerini kullandı. Doğan, “Şiirin diğer bölümlerinde tarihimize güçlü atıflar var. Düşman tanımlaması ile ilgili ifadeler var. Son bölümde de zaferi betimleyen mısralar var. Baştaki karamsar havayı dağıtan mısralar var. O yüzden her mısra her kelimesi düşünülmüş tartılmış ve öylece yazılmış.” değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. Mustafa İsen de toplantıyı düzenleyenlere teşekkürlerini sunarak Balkanlarda Mehmet Akif Ersoy’un önemine değindi. Balkanların konumunun Mehmet Akif’te farklı bir ehemmiyet arz ettiğini belirten İsen, “Mehmet Akif özellikle Balkanlar meselesinde hiç olmazsa geri kalan toprakları kurtarabilme konusunda çok büyük bir mücadele verir.” diye konuştu. Akif’in aslında halkın taleplerini devlet katına taşıyan bir şair olduğunu kaydeden İsen, “Şiirleri adeta dert küpüdür. Şiirini yaşadığı çağa feda etmiş bir şairdir.” dedi.
Doç. Dr. Mehmet Samsakçı ise istiklal marşının tam bir feragat adamı olan Mehmet Akif’in Türk milleti için çizdiği programın metni olduğunu söyledi. Türk dünyasının bugün biz kimiz, kim idik ve yarın ne olarak devam edebiliriz sorusuna istiklal marşı ile cevap verilebileceğini belirten Samsakçı, “Bugün bu akşam bugünlerde bu yıl Mehmet Akif’i de istiklal marşını da ne kadar ansak azdır. Bu manzumenin, bu marşın ve şairinin konuşulmasına vesile olanlara teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.
Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Argon Ersoy’un sesli mesajının dinlendiği programda MATÜSİTEB ve TİKA iş birliğinde hazırlanan Rumeli diyarı Kuzey Makedonyalı Türk gençlerinin ‘’10 Kıta 10 Şehir’’ başlıklı İstiklal Marşı’nın okunduğu video izlendi.
Programın ikinci bölümünde Uluslarası Balkan Şiir Şöleni’ne geçildi. Kuzey Makedonya, Kosova, Türkiye, Bulgaristan, Moldova Gagauz Yeri, Batı Trakya, Bosna Hersek ve Azerbaycan’dan katılan şairler (Muhammed Can Veysel, Canan Özer, Mehmed Arif, Recep Selahattin, Canset Mulaşaban, Edanur İnce, Şükriye Kâhya, Amila Neslanovic, Yaser Halim, Aziz Nazmi Şakir, İbrahim Baltalı, Sümeyra Canolari, Ramil Ehmed, Enver Baki, İbrahim Arslan, Rabia Ruşid, Birsen Gota, Seyhan Yakup, Rıdvan Canım, Mümin Ali, Taner Güçlütürk, Leyla Şerif Emin, İlter Yeşilay, Aziz Serbest, Hüsrev Emin, İskender Muzbeg, Zeynel Beksaç, Mustafa Uçurum) şiirlerini paylaştılar.
Program ünlü tiyatro sanatçısı Orhan Kurtuldu’nun Mehmet Akif Ersoy’un “Zülmü Alkışlayamam” adlı şiirini teatral bir sunumla icra etmesiyle son buldu.
BKB VE GİLAN BELEDİYESİ ARASINDA TÜRK KÜLTÜR MERKEZİ PROJESİ İÇİN MUTABAKAT ANLAŞMASI İMZALANDI
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
HIRVATİSTAN SAĞLIK BAKANI BEROS YOLSUZLUK ŞÜPHESİYLE GÖREVDEN ALINDI