a

PRİZREN’DE RESMİ YAZIŞMALAR TÜRKÇE DE YAPILACAK

Prizren Belediyesi

Kosova’nın bağımsızlık ilanı kararı sonrası Prizren’de ilk kez resmi evraklarda Türk dili de yer alacak. Arnavutça, Sırpça ve İngiliz dilinin yanında bundan böyle Türk dili de kullanılacak.

Kosova’da Türk dilinin resmi dil olarak kabul edildiği Prizren’deki kamu kuruluşlarında önümüzdeki aydan itibaren verilecek olan belgelerde Türk dilinde de yazılar yer alacak. Konuyla ilgili karar Kosova İçişleri Bakanlığı tarafından alındı ve şubat ayından itibaren uygulamaya konulacak.

Prizren Belediyesi Türk asıllı Başkan Yardımcısı Orhan Lopar, bu gelişmenin Kosovalı Türkler açısından büyük önem arz ettiğini söyledi. Lopar:

“İçişleri Bakanlığı ile gerçekleştirilen görüşmelerde bakanlığın ‘bu sizin var olan hakkınızdı, bugüne kadar uygulanmaması bile hataydı’ şeklinde açıklamada bulunduklarını ve önümüzdeki aydan itibaren Prizren Belediyesi’nde verilecek olan tüm remi evraklarda diğer diller yanında Türk dili de uygulanacak” şeklinde açıklamada bulundu. Prizren Belediyesi tarafından bu yıl itibariyle dağıtılacak olan 326 Bin 500 resmi belgede Türk dili de yer alacak.

Prizren Belediyesi’ndeki Logodan ‘1878’ Tarihi Kaldırıldı

Prizren Belediyesi’nde yer alan 1878 tarihinin kaldırılmasıyla ilgili olarak Lopar, Prizren Belediyesinde son bir yıl içerisinde çok sayıda olumlu ilerlemenin kaydedildiğini söyledi. Lopar, KDTP meclis üyeleriyle birlikte son birkaç yıldır yürüttükleri logo mücadelesiyle ilgili alınan karardan dolayı çok memnun olduklarını söyledi.

Meclisteki koalisyon ortaklarının da desteğiyle logoda yer alan 1878 tarihinin logodan kaldırıldığını söyledi. ‘Bu herkes için olumlu bir sonuçtur’ diyen Lopar, “1878 malumunuz bazı kesim tarafından Osmanlı’ya karşı bir ayaklanma olarak kabul ediliyor. Bu da bize karşı yapılmış bir ayaklanmadır. Çünkü bizler Osmanlı torunlarıyız ve bize karşı yapılan bir hakaretti. Biz de konuyla ilgili hiçbir zaman geri adım atmadık ve tutumumuzu ortaya koyduk ve yoğun tartışmalar sonucu nihayetinde o tarih logodan kaldırıldı. Bizim belli bir tarihimiz vardır; biz burada 600 yıldır varız.” ifadelerini kullandı./E.Tabak/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

MAMUŞA’YA AB’DEN PROJE DESTEĞİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel