a

TÜRK SANATI VE MUSİKİSİNİN BULUŞTUĞU SUNUM

yunus emre merkezi- sunum

yunus emre merkezi- sunum

prof. ilhan ozkececi

yunus emre merkezi-sunum

 Kosova’da düzenlenmekte olan Mevlana Haftası çerçevesinde Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi yine ilginç bir programa evsahiliği yaptı. Mevlana haftası’nın 5’inci gününde İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof Dr. İlhan Özkeçeci,  “Türk Sanatı ve Kültürü” konusunda yaptığı sunumu ve “Türk Musikisi” – Tasavvuf düşüncesi paralelinde icra ettiği açıklamalı kişisel konseri,  programa katılanlar tarafından zevk ve ilgiyle dinlendi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Özkeçeci, Mevlana Haftası etkinlikleri kapsamında  gerçekleştirdiği bu programda, geçmişteki sanat hadiselerini anlatırken, tarihi bin yıllar gerisine uzanan değerli Türk sanatının, başta mimari olmak üzere, yazma kitap sanatları,  çini, ahşap,  kumaş, halı gibi oldukça fazla  sayıdaki alanlarda   önemli kültür eserlerini ortaya çıkardığını belirtti. Profesör İlhan Özkeçeci, bu zengin kültür mirasını slayt sunumu eşliğinde detaylarıyla anlatarak,  meşhur eserlerden örnekler sundu ve Türk sanatının nasıl bir engin derya olduğunu anlattı. Özkeçeci, bu değerli eserlerin hepsinin kutlu bir mesajın, sönmeyen bir inancın eserleri olduğunu söyledi.

Programın ikinci bölümünde Türkiyeli hoca, Türk Musikisine değinerek, Tasavvuf Musikisinden Yunus Emre, Sultan Veled gibi şairlere ait güftesi olan eserleri klasik bir Türk sazı olan Rebab’dan değişikliklerle kendi yapmış olduğu Tarab adındaki  yaylı tambur kapasitesindeki  bu enstrümanla Tasavvuf  musikisinden  örnekleri kendi sesiyle sundu ve Türk Musikisi konusunda çeşitli bilgileri aktardı.

Bu musiki programa katılanlar tarafından büyük bir keyif ile dinlendi./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

24 KASIM 2011 CUMARTESİ GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş