a

BÜYÜKELÇİ OZAN’DAN YILBAŞI MESAJI

 

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova halkına yönelik yılbaşı mesajında, 2011 yılının dost ve kardeş olan Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkiler açısından çopk verimli geçtiğini, 2012 yılında da bu ilişkilerin daha ileriye taşınacağı umudunu dile getirdi.Büyükelçi Ozan’ın yılbaşı mesajı şöyle:

“ Saygıdeğer Kosova halkı,

Geride bıraktığımız 2011 yılı, her zaman dost ve kardeş olan Türkiye – Kosova arasındaki ilişkiler açısından çok verimli geçmiştir.  Yıl içinde ülkemizden çeşitli vesilelerle  üst düzey resmi ziyaretler gerçekleşmiştir.  Sırasıyla; o tarihte Adalet Bakanımız olan Sayın Ahmet Kahraman  29- 31 Mayıs 2011,  Başbakan Yardımcımız  Sayın Bekir Bozdağ 30-31 Temmuz 2011, Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent Arınç 10-11 Ağustos 2011, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ömer Dinçer  18-20 Ağustos 2011 ve son olarak   Dışişleri Bakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu  26-28 Ağustos 2011 tarihlerinde Kosova’yı  ziyaret etmişlerdir.  Bu ziyaretler vesilesiyle iki ülke arasında ortak tarihi geçmiş ve kardeşlik bağları temelinde ilerleyen işbirliği ve Avrupa -Atlantik kurumlarındaki ortak geleceğimize ilişkin ortak siyasi irade ve arzu yeniden teyit edilmiştir.  Ayrıca,  2011 yılında imzalanan işbirliği anlaşmalarının da bu dostluk ve kardeşlik bağlarını daha da ilerleteceğine inancımız tamdır.

Bu arada, başta Kosova Başbakanı Sayın Hashim Thaçi olmak üzere, Kosova Hükümetinin Sayın Bakanları ve çeşitli kurumların değerli üst düzey yetkilileri  ülkemizi  pek çok uluslararası ve ikili seviyelerdeki toplantılar vesilesiyle ziyaret ederek ortak işbirliği alanlarını genişletmiş ve derinleştirmişlerdir.

Bağımsızlık öncesinde olduğu gibi, bağımsızlık sonrasında da Türkiye; tüm kurumlarıyla Kosova ‘ya destek olmaya, Avrupa’nın bu en genç devletinin parlak bir geleceğe sahip olması için katkılarını sağlamaya 2011 yılında da devam etmiştir.  Bu çerçevede Türk askeri ve polisi, Kosova’daki çok uluslu güçler içerisinde değerli hizmetler sunarken yıllardan beri Kosova’nın kalkınması ve yeniden imarı için projeler gerçekleştiren TİKA, 2011 yılında da çalışmalarını verimli bir şekilde devam ettirmiştir.

2011 yılında,  Kosova’ya destek veren Türk  kurumları ailesine  Yunus  Emre Türk Kültür Merkezi de katılmıştır. Açılışını Dışişleri Bakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun    mevkidaşı   Sayın Enver Hoxhaj ile birlikte, 26 ve 27 Ağustos 2011 tarihlerinde yaptığı Yunus  Emre Türk Kültür Merkezi, Priştine ve Prizren’de Kosovalı tüm topluluklara kucak açan bir şekilde yoğun bir kültür ve faaliyet dönemini başlatmıştır.

Türk özel sektörü de Kosova’da ulaşım, bankacılık, sigorta, inşaat, sağlık ve eğitim gibi birçok alanda faaliyet göstermeye ve bu ülkenin kalkınmasında somut katkılar sunmaya 2011 yılında da devam etmiştir.

Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkilerde en değerli köprüyü oluşturan soydaşlarımız ile akrabalarımız  Türkiye’deki  yakınlarıyla 2011 yılında da yoğun temas içerisinde olmuşlardır. İki ülkenin belediyeleri ve sivil toplum örgütleri, karşılıklı ziyaretler ve buluşmalarla, ayrıca ortak kültür ve sanat etkinlikleriyle ikili ilişkilerimize beşeri bir boyut ve dinamizm kazandırmaya devam etmişlerdir.  İki ülke arasındaki   eğitim faaliyetlerini ve özellikle üniversiteler arası işbirliğini geliştirmeye yönelik ortak çalışmalar da devam etmiştir. 2011 Temmuz ayında devletimizin konuğu olarak Türkiye’nin tarihi ve kültürel yerlerini ziyaret eden Kosovalı gençlerin ülkemizden memnun  ve güzel anılarla dönmüş olması, bizi önümüzdeki dönemde de bu tür etkinlikler yapmak yönünde teşvik etmiştir.

 Geride bıraktığımız bir yıl boyunca her alanda Kosova Devleti ve Kosova halkıyla birlikte, yakın işbirliği içerisinde faaliyetlerimizi gerçekleştirmeye çalıştık. 2012 yılında da, bu yöndeki gayretlerimiz artarak sürecektir.

Bu vesileyle, tüm  Kosova halkının  yeni yılını en iyi dileklerimle kutlar, 2012 yılının hem Türkiye ve Kosova’ya hem de tüm dünyaya esenlik getirmesini yürekten dilerim.”

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

KOSOVA’DA TÜRK DERNEKLERİ EVİ KURULDU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel