a

32 ÜLKE DOKTORLARINA EĞİTİM VEREN DR. ESEN MECİHAN UYSAL

İzmir’de yaşayan Dr. Esen Mecihan Uysal, 32 ülkede binden fazla doktora eğitim vermiş olan çok değerli bir uzman doktor.

Priştine’de liseyi Türkçe bütünleyen ve Priştine Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Dr. Esen Uysal, Kosova’da, duruşuyla, yardım severliğiyle, insana yakınlığıyla hakkında gururla bahsedilen bir doktor.

Savaş öncesinde Türkiye’ye göç eden ve İzmir’de mesleğine devam eden Dr. Esen Mecihan Uysal, Acil Servis hizmetlerinde çalışan tıbbi personelin eğitimini ve koordinasyonunu başarıyla ve yüksek profesyonellikle tamamlayıp icra etmeyi başardı.

32 ülke ve bu ülkelerin 1000’den fazla temsilcisi ile küresel salgının dünyayı ve sağlık sistemini çöküşe sürüklediği bir zamanda, hastanelerde  acil servislerde  sunulan hizmetlerin  en belirgin vakaları olarak önemli bir rol oynadığı için, tüm ülkelerde acil durum hizmetlerine eğitim ve hazırlık için özel bir önem verildi.

Dr. Esen Mecihan Uysal, geçen gün ABD’nin New York  şehrinde  112 yıldır yayımlanan ve ABD’nin en eski Arnavutça gazetesi olan “ Dielli “ (Güneş) gazetesine mülakat verdi.

Mülakatında dünyanın 32 ülkesinden doktor yetiştirmenin ve çalışmanın büyük bir zevk ve mutluluk olduğunu kaydeden Dr. Esen Mecihan  Uysal, Arnavutluk ve Kosova’da tıpta en önde gelen isimler olan Arnavut meslektaşlarıyla çalışırken en büyük memnuniyeti hissettiğini söylüyor.

Gazete haberinde kendisinden Arnavut kökenli Türk doktor olarak bahsedilen Dr. Esen Mecihan  Uysal, Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı  2014 yılında Arnavutluk’tan gelen doktorların da dahil olduğu ve 20’li,  5 grubun geldiği Uluslararası Acil Durum  eğitimlerine öncülük etti.

“Arnavutluk ve Kosovalı meslektaşlarım, profesyonel doktorlar, harika insanlar, kültürlü insanlar olarak, her zaman saygı, takdir, sevgi ve minnettarlık duydum. Arnavutluk Sağlık Bakanı bana bir teşekkür mektubu gönderdi ve bu benim için özel bir onur ve takdir oldu ” şeklinde mülakat veren Dr. Esen Uysal. Arnavutluk’tan gelen bir grup doktorun ardından Kosova, eğitime 5 doktordan oluşan bir grup  gönderdi. “Mükemmel bir işbirliğine sahip olduğumuz Prof. Basri Lenjani, İskender Brataj, Agron Dogjani ile Arnavutluk ve Kosova’da sağlığı alanını  daha yüksek bir seviyeye çıkarabileceğimize dair gelecek projeler hakkında düşünceleri paylaştıklarını belirtti.

Dr. Esen Uysal, Covid-19 pandemisinde ambulans hizmetlerinin nezaretinde İzmir ilinde Bulaşıcı Hastalıklar Komitesi başkanlığını yaptı. Kendisinin ve Komitenin görevinin, özellikle Covid-19 ile enfekte olmamış ancak diğer eşlik eden hastalıkların bir sonucu olarak acilen tıbbi tedaviye ihtiyaç duyan vakaların özellikle gerekli tedavisini değerlendirmek ve bunlarla ilgilenmek olduğunu açıklıyor.

Covid’in sonuçları karşısında yoğun hareket eden ve başka hastalıkları olan vatandaşların sağlığını takip eden doktor, hemşire, sağlık personeli, destek personeli vb. 1200 sağlık uzmanının görev yaptığı Bulaşıcı Hastalıklar Komitesi’nde yer aldı. Pandemi boyunca çalışmanın son derece zor olduğunu açıklıyor. Hastayı takip etmenin yanı sıra, doktor ekibi her hastayı yoğun kontrol altında tuttu ve hatta rehabilitasyon ve tam iyileşme sürecinde ailesine kadar takip etti. Türkiye’de salgının patlak vermesinin ardından Dr. Essen Uysal, yetkililerin Bilim Kurulu’nu kurduğunu, personeli eğittiğini, tıbbi personele yardımcı olmak için kılavuzu yayınladığını, destek kapasitelerini, malzeme tabanını eklediğini ve tüm çalışmaların hastaların hizmetine ve küresel pandemi yönetimine çok iyi organize edildiğini açıklıyor. Türkiye’deki pandemi sırasında hastalar sorunsuz bir şekilde hastaneye kaldırıldı ve Türk hastanelerinde her zaman vantilatörlü ve hasta servis ekiplerinin yaya olduğu yerler vardı. Salgın sırasında Türkiye, Covid-19 hastanesine gitmeden evinden geçen hastalar için sağlık ekipleri oluşturdu. Alınan katı önlemler sayesinde Türkiye pandemiyle başarılı bir şekilde karşı karşıya kaldı ve Türk Sağlık Hizmetleri diğer ülkelerde olduğu gibi sadece kaos ve çöküş yaşamamakla kalmayıp dünyanın en iyi sağlık hizmetlerinden biri olduğunu kanıtladı, diyor Dr. Esen Uysal. Covid’in insan psikolojisi üzerindeki etkisi şüphesiz ciddi ve Dr. Esen Uysal’ın halkın ve nüfusun sağlığını daha güvenli hale getirmek için sorumlu kurumlardan acil önlemlere ihtiyacı var. Dr. Essen Uysal, pandemiden önce psikolojik veya fiziksel olarak optimal olmayan koşullarda, küresel pandemiden sonra daha fazla maruz kalan ve akıl hastalığı riski daha fazla olan sosyal grupların olduğunu açıklıyor. Pandeminin getirdiği radikal değişiklikler nedeniyle insanlar, Covid-19’un doğrudan bir sonucu olarak anksiyete, travma sonrası stres, benlik saygısı kaybı ve depresyon semptomlarıyla uzun süre yüz yüze kalacaklar. Dr. Esen Uysal, salgının insanları kendilerine ve hayata karşı daha sorumlu hale getirdiğine dikkat çekiyor. Onlara yakın insanların, ailenin ve arkadaşların gerçek değerini hatırlattı.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BAKAN KERVAN’IN TÜRKİYE TEMASLARI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş