a

60. YILDÖNÜMÜNDE “GERÇEK”TEN GÖRKEMLİ TÖREN

Gerçek Kültür Sanat ve Spor Derneğinin 60. Kurluş Yıldönümü görkemli bir törenle kutlandı. İki buçuk saat süren törende koro, folklor  grupları  ve Kosova’nın önde gelen Türk  ses sanatçıları davetlilere unutulmaz anlar yaşattılar.

60 yıldır Kosova’da Türk dilinin ve kültürünün yaşatılmasına faaliyetleriyle hizmet veren,  Pristinenin Gercek Kultur Sanat ve Spor derneginin kurulus yildonumunu kutlama konserine Kosova Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Cüneyt Ustaibo, KDTP Vıçıtırn ve Prizren Şube başkanları, Türk kurum ve kuruluş temsilcileri, dernek başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.  Görkemli tören derneğin vefat eden üyeleri için saygı duruşunun ardından GERÇEK derneği başkanı Kemal Dobırçanın Konuşması ile başladı. Dobırçan, derneğin kuruluş ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.  “Gerçek Derneği’nin kuruluş tarihi Kosova Türklerine resmi haklarının tanındığı 1951 yılına rastlar. Her zaman halktan gücünü alan Gerçek Derneği hiçbir zaman din, dil ve ırk ayrımı yapmadan, Kosova’da yaşayan diğer halkların mensuplarına kapılarını açık tutmuştur. Gerçek derneği’nin halka sunduğu 60 yıllık hizmetlerini anarken, büyük ve onurlu jübileyi kutladığımızın farkındayız” şeklinde konuşan Kemal Dobırçan, Gerçek Derneği sayesinde Türk halkının kendine özgü örf ve adetlerinin yaşaması ve yaşatılmasında azımsanamaz katkılarını sunduğunu belirtti. Dernek Başkanı Kemal Dobırçan Gerçek Derneği’nin gelecekte de halkın gelenek ve göreneklerini yaşatmakla birlikte Türk halkının kültür ve sanat hayatına yeni değerler kazandırmayı sürdüreceğini kaydetti. Dobırçan ayrıca,  Gerçek Derneği’nin Kosova ile Türkiye arasında kültür bağlarının pekiştirilmesine de her zaman katkı sağladığına vurgu yaptı.

Ardından sahne alan Sebiha Ramadani yönetimindeki koro unutulmaz şarkılarla seyircileri mest etti.

Gecede Gerçek derneğinin folklor ekipleri muhteşem gösteriler sergilerken ilk oyun minikler grubundan geldi. Hemen ardından  A takımı folklor gurubu derneğin efsanevi oyunlarından Azize ve Oğuzlu gibi oyunları sergilediler.

Gecede Faks grubu da unutulmadı. Faksın eski üyelerinden adnan Çaya, merhum Necat İliyazın oğlu Ertan İliyaz ve Barış Goriça seyircileri eskiye götürdü.

Geceye konuk sanatçı olarak katılan Reyhan Kantarcı, Cengiz Spahi ve Cengiz Sungur birbirinden güzel şarkılarla davetlileri mest etti. Davetliler şarkılara he bir ağızdan eşlik etti. Güzel sarkıların ardından sahne alan Gercek karma folklor grubu  ve Tanju Goriça yönetimindeki grup ise sunumlarıyla izleyenleri mest etti.  Gercek derneğine uzun yıllar emeği geçen Şerafettin Süleyman, Şükrü Zeynullah ve Enver Baki’ye plaketleri Kemal Dobırçan tarafından takdim edildi. Geceye katkısı geçenlere takdirnameler ile teşekkür edildi.  Kutlama konseri Sevim baki Bırvenikin seslendirdiği şarkılarla son bulurken, gece derneğin kuruluşunun 60. Yıldönümü vesilesiyle verilen kokteyl ile devam etti./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

5 ARALIK 2011 PAZARTESİ GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş