a

KOSOVA’DA ÖĞRETMENLER GÜNÜ VE TÜRKÇE EĞİTİMİN 60. YILDÖNÜMÜ ÇOŞKUSU

tören salonu

saygı duruşu

katılımcılar

hilmi aslan

nursel elmas

ahenk dereli

Kosova’da 24 Kasım  Öğretmenler Günü  ve Türkçe eğitimin 60’ıncı yıldönümü vesilesiyle düzenlenen etkinlikler çerçevesinde Priştine’de geniş katılımlı tören tertiplendi.  Tören Yunus Emre Enstitüsü, Türk Öğretmenler Derneği ve Türk Polis Kontenjanı tarafından düzenlendi.

Törene Kosova’da görev yapan Türk Polis Kontenjan Başkanı Hilmi Aslan, Türkiye Büyükelçiliği,  Türk Taburu, Yunus Emre Enstitüsü, TİKA , Kosova Türk Öğretmenler Derneği  ve diğer kurum ile kuruluş temsilcileri hazır bulundu. Tören, saygı duruşu ve Kosova ile Türkiye milli marşlarının çalınmasıyla başladı.

İlk konuşmacı olan Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’deki tek okul Elena Gjika ilköğretim okulu müdürü Osman Vitija, bu okulda hoşgörü içinde Arnavutça ve Türkçe eğitim yapılmasından dolayı duyduğu mutluluğu  dile getirdi.

Ardından çok sayıda katılımcının hazır bulunduğu törende konuşan Türk Polis Kontenjan Başkanı Hilmi Aslan, kardeş ülke Kosova’da bulunan sevgili öğretmenleri bu önemli günlerinde yanlız bırakmamak adına bir araya geldiklerini belirtti. Aslan, çocukların geleceğe hazırlanmasında anne ve baba’dan sonra en önemli rolü oynayan öğretmenlerimizin yetiştirdikleri  kaliteli nesillerle dünya barışına ve kendi ülkelerinin gelişmesine çok büyük katkıda bulunacaklarını ifade etti.

Yunus Emre Enstitüsü temsilcisi Nursel Elmas da yaptığı konuşmada,  “ Atatürk’e baş öğretmen ünvanının verilişinin 83’üncü yılı ve 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün bu şekilde kutlanışının 30’uncu yılı olan bugünde çok özel, çok yüce bir mesleğin sahibi olan öğretmenlerimizle birlikte olmaktan dolayı büyük mutluluk duymaktayım” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği temsilcisi Ahenk Dereli de konuşmasında, “ bir ülkenin her alanda kalkınması için topluma en önemli ivmeyi kazandıran unsur  eğitimdir.Eğitim,   sürekli  ilerlemenin, sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmanın anahtarıdır”  diye belirtti.

Konuşmaların ardından Priştine, Prizren , Gilan, Mamuşa  gibi şehirlerde türkçe eğitim gören öğrenciler, herkesin beğeniyle izlediği kültürel sanatsal program düzenledi. Korodan şarkılar, flüt eşliğinde müzik, resitaller ve gitar eşliğinde şarkıların icra edildiği  programda en küçüklerin balesi uzun süre alkışlandı.

Kosova Priştineliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Sedat Akbay da , Priştineli Türk öğretmenlerinin gününü törene gönderdiği bir buket çiçek ile kutladı./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

25 KASIM 2011 CUMA GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş