a

TÜRKİYE’DEN KOSOVA’YA SANAT KÖPRÜSÜ

heyetin büyükelçiye ziyareti

heyetin bakan yağcılara ziyareti

Öğretmenler Günü ve Kosova’da Türk eğitiminin 60’ıncı yıldonümü vesilesiyle  Prizren’de  düzenlenecek olan fotoğraf sanatçısı İbrahim Zaman’dan “ İstanbul’da zaman” adlı slayt sunumuyla  “Türkiye’den Kosova’ya sanat köprüsü “ şöleni  başlıyor. İçinde çok sayıda kültür sanat etkinliğini barındıran bu şölen, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP), Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile Kosova Türk Öğretmenler Derneği  işbirliği ile gerçekleşiyor. Şölen çerçevesinde   Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemal Fahir Genç ve Prizrenliler Derneği Başkanı İsa Kayım’ın da aralarında bulunduğu  beraberindeki heyet, Priştine’de Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcıları ziyaret etti. Görüşmenin ardından Bakan Yağcılar yaptığı açıklamada, Kosova ve Türkiye arasındaki ilişkilerin giderek ilerlediğine şahit olduklarını belirtti.  Özellikle kültür alanında Kosova olarak desteğe ihtiyaçlarının olduğunu, Kosova Türk toplumunun da kültür alanında bu desteğe gereksinim duyduğunu kaydeden Bakan Yağcılar, gerek T.C. Kültür Bakanı, gerek  ise de müsteşar ver müsteşar yadımcılarından daima destek gördüklerine vurgu yaptı.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemal Fahir Genç, “Kosova bizim tarihi ve kültürel bağlarımızın çok kuvvetli olduğu bir ülkedir. Bağımszılığına kavuşmuş genç bir cumhuriyet. Önlerinde yapacak çok iş var.Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak her alanda Kosova’nın yanında  olacağız.Bizim dost ve sıcak kardeş elimiz, Kosova’nın yanı başında olacak.Bakanlık olarak buna kültürel ve sanatsal destek sağlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Açıklamaların ardından karşılıklı olarak hediyeler verildi.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemal Fahir Genç ve beraberindeki heyet, Kosova Kültür Bakanlığında da temaslarda bulundu.  Kosova  Ticaret Bakanlığı’nda da Bakan Yardımcısı Cüneyd Ustaibo ile bir araya gelen  heyet,   Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan tarafından  da kabul edildi.

Görüşmerlerde Kosova Yerel İdare Bakan Yardımcısı Rifat Krasniq, milletvekili Müfera Şinik diğer yetkililer hazır bulundu.

Kültür sanat şöleni çerçevesinde Prizren ve Mitroviça’da “İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu” tarafından konserler verilecek, çocuk tiyatroları sahnelenecek ve sergiler açılacak. Şölen 26 Kasım tarihine kadar devam edecek./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

21 KFOR ASKERİ YARALANDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel