a

SİYASETE KADIN DOKUNUŞU

Kısa bir zaman önce kurulan Yenilikçi Türk Hareket Partisi YTHP’nin, gençlerin ve özellikle kadının siyasetteki rolüne önem vermesi ile parti yapısını bu şekilde oluşturması  dikkat çekiyor. YTHP’nin Genel Başkan Yardımcı da genç ve alanında uzman bir kadın. Trakya Üniversitesi’nde doktara eğitimine devam eden YTHP Genel Başkan Yardımcısı Gökşen Curci ile genel başkan yardımcılığı görevinden, kadınn siyasetteki rolüne kadar birçok konuyu konuştuk.

-Öncelikle kendinizden biraz bahsedebilir misiniz?

İlköğretim ve lise eğitimimi Prizren’de tamamladım. Akabinde üniversite eğitimimi ilgi duyduğum bir alanda Uluslararası İlişkiler üzerine Ankara’da Gazi Üniversitesi’nde tamamladım. Yine Gazi Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimimi Uluslararası İlişkiler anabilim dalında tamamladım. Şu anda da Trakya Üniversitesi İktisat anabilim dalında doktora eğitimime devam etmekteyim. Ankara’da bulunduğum süre içerisinde birçok siyasi çalışmalarda yer alma, tecrübe ve deneyim kazanma şansına sahip oldum. Kosova’ya döndüğümde, toplumumuza ve ülkemize faydalı çalışmalar sunmak amacıyla Türkiye Mezunları Derneği ‘TÜMED’ ve bazı STK’larda aktif görevlerde bulundum. Kadınların siyasette ve yerel yönetimlerde aktif rol alabilmesi amacı belediye meclis adayı olarak seçimlerde yer aldım.

-Şu anda yeni kurulan Yenilikçi Türk Hareket Partisi’nin Genel Başkan Yardımcısı görevinde bulunuyorsunuz. Bu kararı nasıl aldınız?

Yenilikçi Hareket vizyonu tam da benim hayal ettiğim bir siyasi platform olduğu için kararımı da en çok etkileyen bir neden oldu. Siyasi bilimler mezunu olarak amacım ülkemize ve Türk toplumuna katkı bulunmaktır. Genel Başkanımız Ertan Simitçi ile ilk görüştüğümüzde ortak noktamız siyasi bilgisi yüksek olan, kaliteli ve eğitimli kadınlara ihtiyacımızın olduğunu ve ancak bu şekilde Türk toplumunun siyasi alanda gelişebileceği konusunda hem fikirdik. Onun için bu görevi kabul etmem benim için çok önemlidir.

-Herkesin siyaset konuştuğu ancak çok fazla kişinin cesaret edemediği bir görev üstlendiğiniz. Bir kadın ve genç olarak siyasette yer almayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Aslında çok önemli bir noktaya değindiniz cesaret edebilmek… Toplumumuzun bugün en fazla ihtiyaç duyduğu şeyi ideallerini gerçekleştirme cesareti olan bireylerin toplumumuza güç katacak platformlarda yer almasıdır. Bugün belki benim bu cesaretim yarın başka insanların da bizim yaktığımız bu meşaleyi bizlerden devralıp daha ileriye taşımalarına vesile olacaktır. Bizim amacımız, toplumumuzda daha fazla kadınların ve özellikle de eğitimli kadroların yer alması, bizi aydınlık yarınlara yenilikçi düşüncelere fırsat tanınmasıdır. Savunduğumuz değerler arasında kadınlarımızın ve gençlerimizin siyaset dışında da özel sektör ve girişimcilik alanlarında da yer almalarına önem sağlamaktır.

-Partinizin kadın siyasetçilere yaklaşımı nedir?

Partimiz bu konuda diğer tüm siyasi partilerden farklı olarak, cinsiyet eşitliği ilkesi açık bir şekilde benimsemiştir. Şöyle ki, yönetim kurulları en az üçte bir cinsiyet eşitliği ilkesi kapsamında seçilecek, aynı zamanda şube başkanı ve şube başkan yardımcısı seçimi de cinsiyet eşitliği ilkesine göre yapılacaktır. Buna ek olarak, iki dönem üst üste görev alma ve sadece tek görevde temsiliyet ilkeleri kadınlara yönelik tanınan pozitif ayrımcılıklardır. Yenilikçi Hareket’in kuruluş esasında pozitif ayrımcılık olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü, kadın ve erkek fark etmeden herkesin kendini geliştirmesi ve yükselmesi imkanı ve fırsatı tanınmaktadır.

-Kadınların ve gençlerin siyasette daha fazla katılımı için sizce neler yapılmalı?

Dünya genelinde modern siyasete baktığımızda kadın ve genç siyasetçilerin aktif siyasi arenada yer almaya başladığına şahit olmaktayız. Bizde ise maalesef kadınlar hep ikinci planda tutularak, karar alma mekanizmaların dışında bırakılmaktadır. Bugün ülkemizde tek bir kadın belediye başkanımız bile yok. Karar alma makamlarında kadın sayısı çok az. Türk toplumunda da durum aynı. Her nedense kadınların üzerinde baskı halen devam edilmekte ve fırsat tanınmamaktadır. Ancak, fırsat ve imkan tanınsa ülkemizin durumu bugünkü durumundan çok daha iyi olurdu. Çünkü kadınlar işlerinde sorumludur ve daha çalışkandır. Kadın ve gençlerimizin siyasi ve kamu çalışmalarında yer almalarına fırsat tanımamız gerektiğine inanıyoruz. YTHP bu konuda gerekli hukuki altyapıyı oluşturarak kadınlara ve gençlere kendilerini geliştirme ve söz sahibi olabilme fırsatını tanımıştır.

-Siyasette en önemli amacınız ve şu anda Türk toplumunda gördüğünüz en önemli sorunlar nedir?

Yenilikçi Hareket vizyonuna baktığımızda parti içi çalışmalarda görev ve sorumluluk alacak kişilerin kaliteli ve vizyon sahibi kişilerden oluşacağını göreceksiniz. Burada herkes kendini kişisel olarak geliştirme imkanına sahip olacaktır. Kişisel derken, kişilerin maddi anlamda gelişmesi değil, mesleki anlamda söylüyorum. Benim için de asıl başarı budur. Herkesin kendi mesleğinde başarılı olması, beni mutlu eden bir olaydır. Bana göre en büyük sorunlarımız eğitim, işsizlik ve kamu kurumlarında temsiliyetimiz. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, Türk toplumunu temsilen kamuda çok az insanımız çalışmaktadır. Eğitim konusunda ise, Gilan, Dobırçan ve Mitroviça’da Türkçe öğretimde öğrenci sayısının çok düşük olması bizleri üzmektedir. Bu durumun sebepleri nelerdir sorgulanması, incelenmesi ve araştırılması gerek. Biz bu konuda bir çalışma başlatacağız. Tüm istatistik bilgileri, raporları değerlendirdikten sonra Kosova’da eğitim durumu hakkında kamuoyu ile bir rapor paylaşacağız.

/kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

486 YENİ VAKA, 9 ÖLÜ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş