a
b
b

AGALAR: TÜRK DERNEKLERİ OLMASA, KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAKTA ZORLANIRIZ

Koronavirüs salgını, kültür-sanat faaliyetlerini de oldukça derinden etkiledi. Kosova’da Türk kültür ve sanatını yaşatmayı misyon edinmiş Gerçek Derneği de salgından nasibini alan kurumlardan biri. Salgının faaliyetlere etkisi ile  gelecek yıl projelerini yeni dernek Başkanı Ömer Agalar ile konuştuk.

Gerçek Kültür, Sanat ve Spor Derneği, yeni yönetimi ile gelecek yıl için 70. Yıldönümü kutlayacak. Ancak, hem yeni yönetimi hem de yıldönümü kutlama hazırlıkları koronavirüs sürecine yakalandı.

Gerçek Derneği Başkanı Agalar, yeni yönetimin zor bir döneme denk geldiğini ve salgın nedeniyle faaliyetlerin durduğunu belirtti. Ancak Agalar, gelecek çalışma planlarının salgına rağmen sürdüğünü kaydetti.

“Priştine’de 70 yıldır faaliyet gösteren bir derneğiz. Önümüzdeki yıl, 70. yılımızı kutlayacağımız için gururluyum” diyen Agalar, Ocak ayından itibaren kutlamaların başlayacağını ve etkinliklerin 7’den 70’e sloganıyla gerçekleşeceğini kaydetti. Agalar ayrıca, salgının devam etmesi halinde konserlerin internet üzerinden yayınlanacağını da sözlerine ekledi.

Salgın döneminin kültür ve sanat derneklerinin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini ifade eden Agalar, “Türk dernekleri olmasa, kültürümüzü, geleneğimizi ve göreneğimizi yaşatmakta zorlanırız. Salgının devam etmesi dernek çalışmalarını da etkiler. Çünkü sadece belli basil kollar çalışmalarını internet üzerinden yürütebilir. Folklorun internet üzerinden yürütülmesi imkansızdır” dedi.

Gerçek derneğinin önemli kollarından biri olan folklor kolunun tekrardan çalışmalara başlaması için de gerekli hazırlıklar yapılıyor.

Gerçek derneğine uzun yıllardır katkı sunan Ömer Agalar, en büyük hedefinin derneği nesilden nesile yaşatmak olduğunu belirtiyor.

“Gerçek” Derneği yaklaşık 70 yıldır, Kosova’da Türk topluluğunun gelenek ve göreneklerinin yaşanması ve yaşatılması için bıkmadan, usanmadan  gayret göstermiştir./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PRİZREN ÜNİVERSİTESİ I. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN LiSANS KAYIT BAŞVURULARI İLE İLGİLİ DUYURU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL