a

KDTP’DEN WASHİNGTON ANLAŞMASI HAKKINDA AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump’ın evsahipliğinde, Kosova ve Sırbistan arasında 04 Eylül Cuma akşamı Beyaz Saray’da imzalanan ekonomik normalleşme anlaşmasına ilişkin Kosova Demokratik Türk Partisi’nden açıklama geldi. Anlaşmadaki, Ujman (Gazivoda) Gölü ile Kosova Cumhuriyeti’nin Kudüs’de büyükelçilik açmasını öngören maddelere tepki gösterilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“ABD Başkanı Donald Trump’ın evsahipliğinde 04 Eylül 2020 tarihinde Beyaz Saray’da imzalanan Washington Anlaşması’nın, Kosova Cumhuriyeti ile Sırbistan arasında uzun süredir devam eden diyalog sürecinin en önemli aşamalarından biri olduğu kanaatindeyiz.

Üzülerek belirtmek isteriz ki, anlaşmanın üzerinden 48 saat geçmesine rağmen, ortağı olduğumuz Hoti Hükümeti yetkilileri tarafından 6+ parlamenter grubuna anlaşmanın ayrıntılarıyla ilgili henüz bilgi verilmemiştir. Ancak sözkonusu anlaşmanın medyaya yansıyan ayrıntıları ve devlet yetkililerinin sosyal medya hesapları üzerinden yapmış oldukları değerlendirmelerden anlaşılmaktadır ki, Washington Anlaşması kaygı verici maddeler içermektedir.

Kosova Cumhuriyeti’nin Ujman Gölü üzerindeki yetkilerini ikinci bir taraf ile paylaşması, devlet egemenliğimize zarar verecektir. Beyaz Saray’da imzaların atıldığı masaya bağımsız ve egemen bir devlet olarak oturan Kosova Cumhuriyeti’nin, bu statüsüne yakışır adımlar atması gerektiği düşüncesindeyiz.

Diğer yandan Kosova Cumhuriyeti’nin Kudüs’de büyükelçilik açma “ihtimali”nin konuşulması dahi bizlerde derin bir hayalkırıklığı ve endişe yaratmıştır. Kudüs’ün İsrail tarafından işgali, BM kararları ile uluslararası toplum tarafından reddedilmişken, Kudüs’te büyükelçilik açmak Kosova Cumhuriyeti’nin uluslararası hukuku ihlal etmesine neden olacak,  uluslararası arenada imajını zedeleyecek, birçok ülkenin bugüne kadar Kosova’ya sağladığı desteğin tehlikeye girmesine neden olacak ve gelecekte ülkemizin diğer devletler tarafından tanınmasına ve uluslararası örgütlere katılımına da engel teşkil edebileceği gibi varolan tanımaların geri çekilmesi riskini de doğuracaktır.

Kosova Demokratik Türk Partisi’nin, ortağı olduğu hükümet yetkilileri ile önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği görüşmeler neticesinde net tutumunu belli ederek bu doğrultuda hareket edeceğini kamuoyunun bilgilerine saygılarımızla sunarız.”

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN KOSOVA’NIN KUDÜS KARARI HAKKINDA AÇIKLAMA

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel