Tarihi Prizren’de 1974 yılında yayın hayatına başlayan Prizren Radyosu Türkçe Bölümü aylardır can çekişiyor. Bir zamanlar Prizren Türkleri’nin en güçlü sesi olan Türkçe radyo , iki emektar gazeteci Mehdi Ülkü Cibo ve Kadriye İmam’ın fedakarlığı ile ayakta kalıyor. İhtimaller, geçmişi 40 yıla yakın olan bir radyonun yakın bir zamanda tarihe gömüleceğini gösteriyor. Tıpkı, “Tan” gazetesi, “Yeni Dönem “ gazatesi, “Yeni Dönem” radyosu” gibi… İşin garip tarafı bu duruma her kesin seyirci kalması. Prizren’in bir zamanlar gururu olan Prizren Radyosu Türkçe Bölümü’nün yayın hayatını sürüdürebilmesi için yardım elini uzatan yok.Kosova Türk Taburu hariç. Ama o da artık bu radyoya yeni yapılanma uyarınca yardımını sunamıyor.Radyo, Nato’nun Kosova’ya intikali çerçevesinde Prizren’de konuşlanan Türk Taburu 1999 yılından başlayarak, son birkaç aya kadar maddi yardımı sayesinde ayakta kaldı. 2 saatlik “ Mehmetçik “ programının yayımlanması sayesinde Prizren Radyosu, Türkleri ve Türkçe bilenleri olup bitenler hakkında haberdar etme misyonunu sürdürebilmişti. Kosovaport’a açıklama yapan Prizren Radyosu Türkçe Bölümü Sorumlusu Mehdi Ülkü Cibo, Türk Taburu’nun yeni yapılanma kapsamında Mehmetçik yayının kaldırmasıyla Prizren radyosunda şimdi Türkçe yayınlar süresinin 1 saate düştüğünü belirtiyor. Türk askerine minettar olduklarını kaydeden Cibo, “ Kadriye hanımla birlikte 8 aydır maaşsız çalışıyoruz. Olsun, ama lütfen, 40 yıllık bir radyonun sönmesine izin verilmesini istemiyoruz. Herkesin duyarlı olmasını istiyoruz. Prizren Belediyesi’nin kararıyla 1974 yılında kurulan ve 12 yıl önce yine aynı belediye tarafından terk edilen radyoyu Türk dinleyicisi terk etmesin. Bu radyo Türk varlığının bir parçasıdır. Prizren için ayrı bir önemi olan bu radyoya sahip çıkalım. Radyoya sahip çıkarken, tarihimize ,geçmişimize sahip çıkmış olacağız,” ifadesini kullandı.
Kosova’nın özgürlüğe kavuştuğu 1999 yılında Birleşmiş Milletler Geçici İdaresi UNMİK tarafından çıkarılan yönetmelik RTK hariç ,Kosova’da tüm merkezi ve yerel kamu medyalarının çalışmalarına son verilmesi üzerine Prizren belediyesi de Arnavutça ve Türkçe yayın yapan Prziren radyosuna verdiği desteği çekti. Ama 30 ‘er yıllık gazeteci tecrübesi olan Prizren Radyosu Türkçe Programı Sorumlusu Mehdi Ülkü Cibo ve editör Kadriye İmam, tüm imlansızlıklara rağmen Prizren Radyosu Türkçe Bölümü’nün kapanmasına gönülleri razı olmadı. Cibo, radyonun bir kere kapandındıktan sonra açılmansının mümkün olmadığını, 40 yıllık bir medya kuruluşunun tarihe gömülmesinin kabul edilmez olduğunu belirterek, “Biz Hükümetten yardım istedik , Bakanlıklara da başvurduk ancak hiçbir olumlu yanıt alamadık. Biz Türkiye’nin Büyükelçiliği’ne ve TİKA’ya da başvurduk. Bize yardım edeceklerini söylediler, ancak , bundan da bir şey çıkmayınca son olarak Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanlığına başvurduk. Bakan Faruk Çelik’e yazılı başvuruda bulunduk ama yanıt alamadık. Onun dışında KDTP Genel Başkanı Mahir Yağcılar ile görüştük, sonuç alamadık, şeklinde konuştu.
Oysa, Prizrenli Türklere ve Tükçe bilinlere , şehirlerinde her alanda yapılan faaliyetler konusunda bilgi veren, stüdyolarında konuşmacılarını misafir eden bu habercilerin tek amacı kırk yıl Türkçe yayın yapan bir radyonun tarihe gömülmemesidir./ kosovaport/
GİZLİCE GÖRÜŞTÜLER
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.