a

AVUSTURYA’DAN  KOSOVA’YA 250 BİN EURO YARDIM

Avusturya Hükümeti,  yeni virüs Covid-19 salgınına karşı Kosova tarafından verilen mücadeleyi 250 bin Euro ile destekleyecek. Kosova’ya  tıbbı malzeme sağlaması için ayrılan bu tutar ilgili olarak  Priştine’de protokol imzalandı.

Protokolü, koronavirüs salgının patlak vermesinin ardından Kosova’yı ilk kez ziyaret eden Avusturya Dışişleri Bakanı Alexsander Schallenberg imzaladı. Protokol, Birleşimiş Milletler kalkınma Programı Kosova Ofisi’ne tahsis edilmesini, UNDP’nin Kosova’ya tıbbi malzeme sağlamasını öngörüyor.

İmza töreninin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin masaya yatırıldığı  heyetler arası görüşme yapıldı. Görüşmeye, iki  Dışişleri Bakanları yanı sıra, Avusturya’nın Avrupa’san Sorumlu Bakanı Karoline Edtsadler ve Kosova’nın Avrupa Entegrasyon bakanı Blerim Reka katıldı.

Priştine “Adem Jashari” Uluslararası Havalimanın’da düzenlenen basın toplantısında kameralar karşısına çıkan Avusturya Dışişleri Bakanı  Alexsander Schallenberg, salgın döneminde 250 bin Euro’luk yardım yapılmasına ilişkin protokolü imzalamaktan dolayı memnuniyetlik duyduğunu belirtti.

“Ziyaret,   korona  virüs salgını esnasında ortaya çıkan bir fikir değildir, ziyaretimiz,  dostluğumuz çok daha eskilere dayanmasından kaynaklanmaktadır. Avrupa Birliği (AB) için de zor olan bu günlerde, yardım protokolünün imzalanmasından mutluyum” şeklinde konuşan Bakan  Schallenberg, Kosova’daki siyasi gelişmelere de değinerek, Kosova Anayasası çerçevesinde cereyan eden gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti.

Önümüzdeki aylarda imkan pencerelerinin açılacağını umduklarını  kaydeden Avusturya diplomasi şefi, “Avusturya olarak yanınızda olmayı sürdüreceğiz. Yaşanan siyasi gelişmelerin anayasal çerçeve ve demokrasi içinde cereyan etmesini bekleyeceğiz” ifadesini kullandı.

Kosova Dışişleri Bakanı Glauk Konjufca da, yardım ve desteklerinden dolayı Avusturya’ya teşekkür ederek, Covid -19 salgınının bir an önce son bulmasını dileğini dile getirdi.

Kosova’nın dost ülkesi olarak Avusturya’dan vize muafiyeti sürecinde Kosova’yı desteklemesini talep eden Konjufca, Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalogun, Sırbistan tarafından Kosova’nın tanınmasıyla sonuçlanması gerektiği görüşünü savundu.

Avusturya bakanlar heyeti, Kosova’dan önce Arnavutluk’u da ziyaret etti./İHA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PRİŞTİNE MEYDANLARI “SEÇİM İSTİYORUZ” SLOGANLARIYLA YANKILANDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel