a

KUZEY MAKEDONYA’DA İLK KALP NAKLİ AMELİYATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kuzey Makedonya’da, Üsküp Devlet Kalp Cerrahisi Kliniğinde 6 saatlik operasyon ile ilk kalp nakli ameliyatı gerçekleşti.

Yapılan ameliyat ile 54 yaşındaki vatandaşa kalp nakli gerçekleştirildi. Vefat eden donörün 2 böbreği de yıllardır diyalize bağlı Uroloji Kliniği’ndeki 2 hastaya nakledilecek.

Ülkedeki ilk kalp nakli ameliyatı Sağlık Bakanı Venko Filipçe’nin koordinasyonunda Ulusal Nakil Koordinatörü Dr. Maja Mojsova Mijovska tarafından yönetildi. Diğer taraftan, Dr. Biljana Andonovska, Dr. Vesna Durnev ve Sağlık Bakanlığı’ndan Adrijana Georgiev beyin ölümü gerçekleşen hastanın kalp ve böbrek nakline başlamak için tüm tıbbi, teknik ve idari hazırlıkları yaptı.

Kalp naklinin başarılı olduğunu kaydeden Sağlık Bakanı Filipçe, “Bu bizim için buyük bir gün. Birçok yönüyle ayrıcalıklı. Öncelikle donörün ailesine teşekkür etmek isterim. Yakınınızı kaybedince organlarını bağışlama kararını vermek çok zordur. Düşünülemez derecede zordur. En yakınınızı kaybettiğinizi bildiğiniz anlarda tanımadığınız birinin hayatını düşünmek büyük güç, büyük sevgi ve insanlık gerektirir. Ve bunun için minnettarız. Onlar bu hikayenin kahramanları.” ifadelerini kullandı.

Kamu ve özel sağlık hizmetleri doktorlarına, hemşirelere, koordinatörlere ve nakli ekibi dahil, herkese teşekkürlerini ileten Filipçe, “Bu Makedon sağlık hizmetleri için büyük bir başarı.” dedi./timebalkan/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA’DA VATANDAŞLAR BAYRAM ÖNCESİ MARKETLERE AKIN ETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş