a

TÜRKÇEM’İN 233. SAYISINDAN MERHABA

22. yayın yılında bulunan Türkçem dergisi 233. Sayısıyla okura merhaba diyor.

Geçen sayımızı bu toprakların yetiştirdiği en büyük yazar, şair, aydın ve siyasetçilerden biri olan Fahri Kaya’ya adamıştık.

Bu sayımız da dopdolu bir içerikle siz saygıdeğer okurlara ulaşıyor.

Bilindiği üzere 2020 yılı  Türk Dünyasında Abay Kunanbay Yılı olarak kutlanıyor. Kazakistan’ın ünlü şair ve düşünürü Abay Kunanbayev’in doğumunun 175.yılı kutlamaları içinde bulunduğumuz yılın Ocak ayında start aldı. Yıl boyunca bu vesileyle kabarık sayıda etkinlik düzenlenecek. Türk Dünyasının aksakalı Sayın Nursultan Nazarbayev,

“…Tarihin derinliklerinden geliyoruz… Biz büyük boyların, büyük halkların, büyük imparatorlukların devamıyız, onların nesliyiz,” diyor ya hani, bizler de bu kutlamanın içinde yer almayı ve bu neslin devamı olduğumuzu gururla dile getirmek istiyoruz.

Bu sayıda bu ulu şaire özel bir yer verdik. Kosova’da ve Balkanlarda onu bir nebze olsun biz de tanıtmak istedik. Kazakistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev  Abay için diyor ki: “Ulu Abay Kazak toprağından çıkan dünya seviyesindeki bir dâhidir. O bütün insanoğluna düşünce meyvelerini hediye etmiştir…”  Bu gerçekten hareket ederek, dergide sunduğumuz yazılarla ve seçilmiş şiirleriyle Abay’la ilgili bilginizi biraz daha zenginleteceğinizi umuyoruz…

Bu sayıya Prof.Dr. Nimetulah Hafız da konuk oluyor ve geçenlerde yitirdiğimiz Fahri Kaya’yla olan anılarını, dostluğunu, onun yaratıcılığını konumluyor.

Mustafa İsen’i hep bilimsel yazılarıyla, hazırladığı kitaplarıylai antolojileriyle biliyoruz. Bu kez babasını konumladığı anı/öykü olarak “Kurdu Kuşu Düşünen Adam”la Türkçem’in okurlarına merhaba diyor.

Yine geçenlerde bu dünyaya gözlerini yuman ünlü şair ve mimar Cengiz Bektaş’tan iki şiir okuyabilirsiniz.

Aziz Serbest yine bir demet en yeni şiirleriyle Türkçem okurlarına şiirsel selamlar yolluyor.

Aziz serbst’in ayrıca 20. Ölüm yıldönümünde ünlü şairimiz Fahri Mermer’in şiirleri  üzerinde durduğu yazısını da okuyabilirsiniz.

Mustafa Ruhi Şirin bu sayıda da günlüğüne devam diyor ve 3. bölüm olarak Necati Zekeriya’yla yazışmalarını paylaşıyor.

Portre yazarı olarak ün yapan Fahri Tuna, Balkanlarda ünü giderek artan şair, yazar, yayıncı Leyla Şerif Emin’e 35 soru yöneltmiş. İçeriği hakkında bilgi almak istiyorsanız, röportajı okuyun lütfen…

Bu yıl Balkanlardaki Türk aydınlarının yaprak dökümü yaşanıyor. 90 yaşında Bulgaristan Türklerinin ulu çınarı gazeteci, yazar, aydın Prof. İsmail Cambazov’u kaybettik.  Onunla ilgili Sevda Dükkancı yazdı.

Yine 16 yıl önce genç yaşta aramızdan ayrılan gazeteci , şair, yayıncı Burhan Sait’i anıyoruz.

Evet, gene genç yaşta yitirdiğimiz şair, gazeteci, kültür emekçisi Suphi Mazrek için düzenlenen anma töreninden yazıyı bulabilersiniz bu sayımızda.

Genç şaireSemahat uzun yıllardan sonra ilk kitanı “Bitmeyen Sevda”yla okura merhaba dedi. Kitap tanıtımı Priştine’nin Elena Gjika ilkokulunda yapıldı. Bizler oradaydık. İzlenimlerimizi bu sayıda okuyabilirsiniz.

  1. ve 23. Uluslararası Süleyman Brina Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülleri verildi. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler bu sayıda.

İyi okumalar.

Z.B.

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

SON 24 SAATTE 10 YENİ VAKA TESPİ EDİLDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel