a

BALKANLARDA KOVİD-19 İLE İLGİLİ YENİ GELİŞMELER

Kuzey Makedonya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle cemaatle ibadete ara verilen camiler yaklaşık iki ay aradan sonra yeniden açıldı.

Kuzey Makedonya İslam Birliğinin (Diyanet İşleri) aldığı kararla ülke genelindeki camilerde cemaatle ibadete yeniden izin verildi.

İslam Birliğinden yapılan açıklamada, ülkedeki sağlık durumunun dikkatli bir şekilde takip edildiği ve Kovid-19 vakalarının azalması ve cemaatin isteği doğrultusunda 13 müftülüğün talebi üzerine söz konusu kararın alındığı belirtildi.

Karar kapsamında maske kullanılması, camiye girmeden önce ellerin dezenfekte edilmesi ya da eldiven kullanılması, şahsi seccade getirilmesi, ibadet için mümkün mertebe cami avlularının kullanılması, sosyal mesafenin olabildiğince korunması, ibadet öncesi ve sonrasında gruplar halinde camide durulmaması, vaazların 10 dakikayı geçmemesi, abdestin evlerde alınması ve fiziki temastan kaçınılması gibi kurallara uyulması gerektiği açıklandı.

Ülkede cemaatle ibadete 17 Mart’ta ara verilmişti.

Öte yandan yaklaşık iki ay önce ilan edilen olağanüstü halin devam ettiği Kuzey Makedonya’da 19:00- 05:00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Bu doğrultuda, sadece öğle ve ikindi ile cuma namazlarının cemaatle kılınmasına izin verilecek.

Sağlık Bakanlığının verilerine göre, ülkedeki Kovid-19 vaka sayısı 1674’e çıkarken, bugüne kadar 92 kişi hayatını kaybetti, 1205 kişi iyileşti.

– Bosna Hersek’te de turizm ve otelciler protesto düzenledi

Kovid-19 tedbirleri nedeniyle mağdur durumda olan Bosna Hersek’teki turizm ve yolcu taşımacılığı firmaları ile otelciler, içinde bulundukları ağır ekonomik koşullara dikkat çekmek amacıyla başkent Saraybosna’da protesto gerçekleştirdi.

Ulusal Müze önünde toplanan göstericiler, buraya sembolik olarak valizler bırakırken, ardından otobüsler şehir merkezinde konvoy düzenledi.

Protestonun organizatörleri, hükümetten turizm alanındaki firmalara da destek olunmasını istedi.

– Sırbistan’da kreşler boş kaldı

Kovid-19’la mücadele kapsamında alınan tedbirleri kaldırmayı sürdüren Sırbistan’da yeniden açılan kreşler, büyük oranda boş kaldı.

Hükümet, yalnızca başka bir seçeneği olmayan çalışan ailelerin çocuklarını kreşe bırakmaları çağrısında bulunurken, dün yeniden çalışmaya başlayan kreşlere çok az sayıda çocuk gitti.

– Karadağ’daki geleneksel ayin, bu yıl tedbirlere uygun yapıldı

Karadağ’da her yıl Ortodoks inancına sahip binlerce kişinin katılımıyla 17. yüzyılda inşa edilen Ostrog Manastırı’na yapılan geleneksel yürüyüş, bu yıl Kovid-19 tedbirleri kapsamında daha az katılımlı, sosyal mesafeye ve hijyen kurallarına uyularak gerçekleştirildi.

Ostrog Manastırı’na gelen yüzlerce kişi, ayinde dua edip mum yaktı. Ayine gelenlere, maske dağıtıldı.

Tedbirler kapsamında toplu etkinliklerin halen yasak olduğu ülkede, salgın önlemlerine uyulması şartıyla geleneğin bozulmaması adına yürüyüşe ve ayine müsaade edildi./AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA’DA GÜNLÜK VAKA SAYISI ARTMAYA BAŞLADI: SON 24 SAATTE 24 YENİ VAKA

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş