a
b
b

KTGD’NİN  ULUSLARARASI BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI

Kosova Türk Gazeteciler Derneği (KTGD)  3 Mayıs  Uluslararası Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla yayımladığı yazılı açıklamasında, dünya salgını – corona-virüsü koşullarında gazetecilerin,  olağanüstü bir rol üstlendiklerini, görevlerini büyük bir fedakarlıkla, “bana da bulaşabilir” korkusuna kapılmadan,  kahramanca, dünya kamuoyunun salgın konusunda bilinçlenmesi yönünde verdikleri hizmetlerin tartışılmaz olduğunu değerlendirdi.

KTGD Başkanı İbrahim Arslan imzalı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bugün 3 Mayıs, Dünya Basın Özgürlüğü Günü, kutlu olsun.

Fakat, basın özgürlüğü raporları hiç iç açıcı değil. Bugün yine sesimiz, gazetecilerin görevlerinde engellenmemeleri, korkmadan, taraf tutmadan haber yapabilmeleri için, yükseliyor.

 Dünya salgını  corona-virüsü koşullarında gazetecilerin,  olağanüstü bir rol üstlendiklerini, görevlerini büyük bir fedakarlıkla, “bana da bulaşabilir” korkusuna kapılmadan,  kahramanca, dünya kamuoyunun salgın konusunda bilinçlenmesi yönünde verdikleri hizmetleri tartışılmaz.

Kosova meydası, salgın dönemini hesaba katmadan, zor koşullarda görevini yapmaya devam ediyor. Ülke olarak demokrasinin harflerinde teklediğimiz gibi, basın özgürlüğünde de aynı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler’ın 2019 Raporunda, Kosova medyası olarak 75. sırada olmamız, durumu doğrular gibi. Fakat, geçen yıla göre 3  basamak yükselmesi sevindirse de çıkılacak bayağı, daha çok basamak var.

 Yetkili organların raporuna göre geçen yıl 21 gazeteci saldırıya uğradı. Bu rakam, yetkili organlara bildirilen saldırılar, bir de bilinmeyen sesli, mesajlı, dolaylı daha ne kadar bilinmeyen, saldırı var.

 Corona-virüsünün ekonomiye etkileri  tartışılırken, Kosova’da özel kesimde bildirilen yüzde 50’si sözleşmesiz çalışanların içinde gazeteciler de var. Dört  beş ay maaş alamayan fakat, bu aşktan-gazetecilik vazgeçemeyen meslektaşlarımız, aç karnına görevlerini yapmaya devam ediyorlar.

 Kamu radyo-televizyonu RTK’da Türkçe radyo ve televizyon yayınları görevini imkanlar dahilinde az sayıda çalışanıyla, Türkçe haberleşmeye katkılarını  sürdürmekteler.

İnternet üzerinden haberleşme son dönemde hızla gelişen ve yayılan bir haberleşme şekli olarak, etkili ve hızlı. Kosova’da Türkçe medya olarak Kosovahaber ve Kosovaport, zaman zaman bir ara açılıp kaybolan başka haber portallarıyla bilikte, haberleşme konusunda takdire değer görev yaptıklarını vurgulamak gerekir.

Bu salgın olayı, medyaların ne kadar önemli olduğunu, yeniden doğruladı. Dünyada etki gücü olarak değerler sıralamasında 7. sırada hizmet vermeye başlamış olan medya, bugün 1. sırayı bile zorlar gibidir.

Geçek durumun bu ve  dünyanın medyanın gücüne inanmış olmasına karşın, bu gücünün tam olarak farkında olmayanlar, sanımca gazetecilerin kendileridir, bugün.

Bu gücünün farkında, özellikle COVID-19 ile mücadele  ettiğimiz bu günlerde, gazetecilerin korkmadan, doğru ve tarafsız haber yapmaları son derce önemli, dünyadaki gelişmelerin doğru istikamette yönelmesi açısından tarihi bir an.

Şimdiye kadar 22 ölümle Kosova’nın, 100.000 kişi başına düşen ölüm oranı açısından Avrupa ülkeleri arasında 4. sırada yer aldığını, bildirmek gerekir.

Dünya kendini küresel bir salgının ortasında buldukça, özgür bir medyanın gerekliliği her zamankinden daha hayati ve daha önemli. Farklı amaçla yayılan yalan haberlerin karşısında da ilk dik durabilecek yine, tarafsız doğru haberciliktir.

Öte yandan, dünya salgının ekonomik darbeleri, medyayı da oldukça sarsacağı, belli. Fakat, medyalara finans desteği sunanların, medya patronlarının durumun ve aç karnına habercilik olamayacağı bilincinde,  gazetecilere ve 24 saat ayakta divan duran gazetecilik mesleğine sahip çıkmaları önemli.

Kosova’da faaliyet gösteren yerli ve özellikle Türkiye’den şirketlerin medyalarımıza en küçük desteği, kuraklıkta bir damla yağmur, kadar değerlidir. Daima yanınızda olmak çabasındaki medyaların, biraz da yanında, siz olunuz.

Bu da yeter mi?

Okur, dinleyici ve seyircinin sunacağı her türlü destekle birlikte, gazetecinin mesleğinin takdiri bir o kadar önemlidir.

 Bu arada, gazetecilerin, demokratik toplumların temel direği olduğu unutulmamalıdır.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PRİŞTİNE VE SUHAREKA’DA KARANTİNA UYGULAMASI SONA ERDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomjojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomCasibomMeritking GirişBets10holiganbet girişbaywingrandpashabet giriş