a

ENGELLİ ŞAİRİN KİTAP TANITIMINA YOĞUN İLGİ

yunus emre kültür merkezi

Kosova’da Türk asıllı ortopedik engelli Türkan Başa’nın; “Sen Gittiğinde Hanımeller Açmıştı” yeni şiir kitabının tanıtımı Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde yapıldı.

1 yaşında iken geçirdiği yüksek ateş sonucu ortopedik engelli olarak tekerlekli sandalyeye mahkûm olan 33 yaşındaki Kosovalı Türkan; 3’nci şiir kitabını çıkarmanın heyecanını yaşıyor. İlk kitabı ‘Tekerlekli Sandalye’yi 2002 yılında Kosova’da görevli Türk askerinin desteğiyle çıkaran Türkan, 3’üncü kitabını şiir severlere sunmanın heyecanını yaşıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle basımdan çıkan “Sen Gittiğinde Hanımeller Açmıştı” kitabında Türkan; 97 şiirine yer vermiş.!

Dün akşam Kosova Türk Yazarlar Derneği ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin işbirliğiyle Türkan Başa’nın ‘Sen Gittiğinde Hanımeller Açmıştı’ isimli üçüncü şiir kitabı, Prizren’deki Yunus Emre Türk Kültür Merkezinde tanıtıldı.

Geceye yoğun ilgi gösteren şiir severler yanı sıra, Kosova Türk Demokratik Partisi-KDTP Milletvekili Fikrim Damka, KDTP Prizren Şubasi Başkanı Cemil Luma, Kosova Türk Yazarlar Derneği temsilcileri, engelliler yanı sıra engelli kuruluş temsilcileri katıldı.

Gecede bir konuşma yapan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Prizren Müdürü Mustafa Altuğ, Türkan’ın şiirlerini Ataol Behramoğlu’nun şiirleriyle karşılaştırarak, kitabın kolay bir çalışma olmadığını ifade etti. Altuğ, Türkan Başa’nın kelimelerle yaşadığını söyleyerek azmine, sevdasına ve tutkusuna hayran olduğunu dile getirdi.

Kitabın genel yayın yönetmenliğini yapan şair-yazar Zeynel Beksaç ise, Türkan’ın onu her zaman şaşırttığını ve yazdığı şiirlerle engelleri aştığını vurguladı.

Türkan Başa’nın gerçekçi olduğunu değerlendiren Taner Güçlütürk, şiir değerlendirmelerinde bulundu ve şiirlerin sade bir dil ile yazıldığını ifade etti. Güçlütürk, Başa’nın Prizren ve hayatını anlattığını, aynı zamanda Türkiye sevgisini de şiirlerinde vurguladığını söyledi.

Gecede bir konuşma yapan kitabın müellifi Başa, ‘Her zaman yanımda ailem vardı, sonra da siz’ diyerek herkese teşekkür etti ve çok heyecanlanarak sözü Yunus Şimşek’e şiirlerini okuması için verdi. Başa’nın şiirleri Yunus Şimşek ve Gülay Krasniç tarafından okundu. Prizren Engelli Kadınlar Derneği temsilcisi, Başa’nın yayımlamış olduğu son şiir kitabını Arnavutça diline trcüme edeceği sözünü verdi.

Türkan Başa?

Çocukluğu ve gençliği hastane odalarında geçen Türkan, okula gidemediğinde ilk şiirlerini annesi Arife Hanım’a yazdırdığını söylüyor. İlk defa 2004 yılında yazma kararı aldığını söyleyen Türkan, özel ders alıp okuma ve yazmayı söktüğünü söylüyor. “Annem benim kolum ve kanadımdır” diyen Türkan, “Annem benim için gençliğini heba etti, O’na her şeyimi borçluyum” diyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe’nin desteğiyle yeni kitabı olan “Sen Gittiğinde Hanımeller Açmıştı”yı şiir severlerin beğenisine sunan Türkan, ilk kitabını geçtiğimiz günlerde Kosova ziyaretinde bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a hediye etti. Uzun yıllar önce şiire başlayan Türkan, aşkın tarifinin olmadığını, tarifi olsaydı şu anda aşk şiirleri kitabının olmayacağını söylüyor./A.Tabak/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

PRİZREN ŞUBESİ KDTP’DE SON GELİŞMELERİ GÖRÜŞTÜ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş