COVİD-19 isimli korona virüsle mücadeleye yönelik Kosova Türkiye Ticaret Odası’nın basın açıklamasında, korona virüs salgının, ekonomiye ve işletmelere ağır bedelleri olmasına rağmen bu durumu dayanışma içinde atlatacakları, zor çalışma şartları altında dahi olsa, tedarik zincirlerinin kırılmaması ve vatandaşların temel gıda ve hizmetlere erişimlerinin kolaylaştırılması gerektiği belirtildi.
KTTO’nun basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Kosova dahil tüm dünyayı etkisi altına alan ve bir salgın olarak yayılan COVİD-19 isimli koronavirüsle mücadele konusunda alınan tedbirleri destekliyoruz. Genel olarak ekonomiye ve işletmelere ağır bedelleri olmasına rağmen bu durumu dayanışma içinde atlatabileceğimize inanıyoruz. Ancak zor çalışma şartları altında dahi olsa, tedarik zincirlerinin kırılmaması ve vatandaşların temel gıda ve hizmetlere erişimlerinin kolaylaştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun haricinde ekonomiyi zora sokmayacak, işletmelere ve vatandaşlara kolaylıklar sağlayacak bir takım ek tedbirlerin ve desteklerin de uygulanması önem arz etmektedir.
Aşağıda bu konulara ilişkin görüşlerimizi kamuoyunun ve yetkili makamların dikkatine sunarız:
- Hükumetin almış olduğu sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir kararının yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etmek isteriz. Bu tedbirdeki amaç halkın sokağa çıkıp temaslarını azaltmak iken, maalesef ihtiyaçların giderilmesi konusunda sınırlı bir zaman uygulaması, o saatlerde bir yandan daha fazla kalabalıklaşmaya neden olmakta öte yandan işletmelerin işleyişlerini olumsuz etkilemektedir. Üyelerimizden gelen görüş ve önerileri de dikkate alarak Arnavutluk ve benzeri ülkelerdeki uygulamalar esas alınıp sokağa çıkma ve evde oturma tedbir kararının 06.00 – 14.00 saatleri arasında serbest, 14.00 – 06.00 arasında ise evde oturma olarak düzenlenmesinin hem vatandaşlar hem de işletmeler için daha uygun olacağını düşünüyoruz.
- Merkez Bankası ve Bankalar Birliği nezdinde yapılan görüşmelerin ardından kredi faizlerinin Bankalarla müzakere edilip ertelenme olanağını takdirle karşılıyoruz. Bu ertelemenin 3 ay boyunca uzatılmasının ve ek faiz olmaksızın ertelenmesinin veya dondurulmasının, işletmelerin ve vatandaşların olumsuz etkilenmemesi ve ekonominin canlı tutulması adına önem arz ettiğini düşünüyoruz.
- Personel gelir vergileri ve emeklilik fonu primlerinin normalleşme sürecine kadar muaf tutulması.
- Emlak vergilerinin yıl sonuna ertelenmesi.
- Olası iflasların ve işten çıkarmaların önlenmesi amacıyla COVİD-19 tedbirleri kapsamında çalışamayan firmaların personel maaşlarına %50 oranında devlet desteğinin sağlanması.
- COVİD-19 tedbirleri kapsamında çalışamayan firmaların kira giderlerinin bu süre zarfında mücbir sebep sayılıp ertelenmesi.
- Un ve buğday ithalatı uygulamasında olduğu gibi temel ihtiyaçlardan olan elektrik ve su için de KDV’nin sıfırlanması.
- Ürün tedariki yapan firmaların KDV ödemelerinin gümrük noktalarında değil, satış sonrası tahsil edilmesi. “