a

“ÇOCUKSUZ YAZ OLMAZ” ŞİİR KİTABI ÇIKTI

“İmza Yayınları”nın 44’üncü kitabı olan Uzeir Ayradini’nin “Çocuksuz Yaz Olmaz” şiir kitabı okuyucunun eline geçti.

Yazar Hakkında

Prizren’e bağlı Planyane’de doğan  (1951) Uzeir Ayradini,Eğitim Fakültesinden mezun oldu.

Kosova Boşnak edebiyatının verimli bir ozan ve yazarı. Başta şiir olmak üzere (çocuklara ve yetişkinlere dair 12) iki de roman ve bir hikaye kitabı sahibi. Ayrıca eğitim ve öğretim alanında da kayda değer çalışmaları var. Bu alanda gerek tek başına gerek de ortaklaşa 6  okul kitabına imza atan bir eğitimci.

Birçok şiiri Türkçe’ye çevrilerek “Kosova İmza” Dergisinde yayımlandı. “Kosova İmza” Dergisinin olduğu kadar şiir dinletilerimizin, promosyonlarımızın değişik kültürel faaliyetlerimizin bir neferi o..

Uzeir “İmza Yayınevi”nin Türkçe’ye çevirip yayımladığı “Çağdaş Kosova Boşnak Şiiri Antolojisi”nde de yer aldı.

2014’te “İmza Yayınevi” onun çocuklara dair “Veç Vidjeno” (Görülen, bilinen şeyler) kitabını bastı. Aynı yıl içerisinde de “Veç Vidjeno” Yılın Çocuk Kitabı olarak ödüle layık görüldü.

O lirik bir şair bizce. Şar Dağlarının lirik şairi o, lirik olduğu kadar da dramatik.

Değerli şair, yazar ve bilim adamı Aliya Cogoviç, onun için şu ifadelerde bulunur:

“Uzeir Ayradini, bugün Kosova Boşnak şiirinin önde gelen şairlerinden biri. Kosova Boşnak çocuk şiiri onunla başladı diyebiliriz, onun yayınladığı çocuk kitaplarıyla. Onun çocuk şiirleri otantiktir, özellikle Prizre Jupa’sı konuları ve motifleri söz konusu olunca.”

Bu onun çocuklara adadığı 9.şiir kitabı. /Agim Rifat Yeşeren/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BUGÜN REGAİP KANDİLİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel