a

KARADAĞ’DA DİNİ ÖZGÜRLÜKLER YASASI’NA KARŞI PROTESTODA 4 POLİS YARALANDI

Karadağ’ın başkenti Podgorica’da cumhurbaşkanının imzaladığı Dini Özgürlükler Yasası’na tepki amacıyla düzenlenen protestoda 4 polis yaralandı.

Yasaya tepki gösteren Ortodoks Sırplar, Podgorica Havalimanı’na giden kavşağı araç trafiğine kapatarak protesto düzenledi. Göstericiler, bölgede devriye atan polislere taşla saldırırken 1’i başından olmak üzere, 4 polis memuru yaralandı.

Karadağ Polisinden yapılan açıklamada, 4 polisin yaralanmasının ardından bölgeye takviye ekiplerin sevk edildiği ve kavşağın trafiğe açıldığı belirtildi. Açıklamada, “Bir daha böyle bir saldırı olması durumunda, bundan kilise yetkilileri dahil olmak üzere tüm organizatörler sorumlu tutulacaktır.” denildi.

Öte yandan, söz konusu yasayı “anayasaya aykırı ve kilise karşıtı” olarak nitelendiren Karadağ’daki Sırp Ortodoks Kilisesi (SPC) hükümete bir an önce kendileriyle diyalog kurma çağrısında bulunurken ülke genelindeki protestoların süreceği ifade edildi.

Karadağ’daki SPC mallarının da “devlet malı” sayılmasını öngören yeni yasa, dün Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic tarafından imzalanmıştı.

Başından beri yasanın çıkarılmasına karşı olan Karadağlı Sırplar, yaklaşık bir haftadır farklı şehirlerde gösteriler düzenliyor. Yasa tasarısının mecliste görüşüldüğü geçen hafta perşembe günü, çıkan olaylar nedeniyle 18 muhalif milletvekili gözaltına alınmış, ertesi gün serbest bırakılmıştı.

– Dini Özgürlükler Yasası

Söz konusu yasa ile 1918’de kurulan ve “Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı” olarak da bilinen Yugoslavya Krallığına dahil olmadan önce Karadağ’da inşa edilen kiliselerin “devlet malı” haline gelmesi öngörülüyor.

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adı altında 1992’de birleşen Sırbistan ve Karadağ, 2003’te ise “Sırbistan-Karadağ” adını almış, ancak ülkenin ömrü 3 yıl sürmüştü. 21 Mayıs 2006’da yapılan referandumda bağımsızlığını kazanan Karadağ’da, Karadağ Ortodoks Kilisesi’nin yanı sıra Sırp Ortodoks Kilisesi de hala faaliyet gösteriyor./AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KARADAĞ CUMHURBAŞKANI, DİNİ ÖZGÜRLÜKLER YASASINI İMZALADI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş