a
b
b

YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ’NDE SERTİFİKA COŞKUSU

Priştine Yunus Emre Enstitüsünde yıl boyunca derslere katılan ve dönemlerini başarıyla tamamlayan öğrencilere sertifika verildi.

Sertifikaların takdim edildiği törende, Türkçe Kursları dışında,  Fotoğrafçılık, Ebru Sanatı ve Çiftelia kurslarına katılan öğrencilere de sertifika verildi.

Türkiye’nin  Priştine Büyükelçisi  Çağrı Sakar, Türk Temsil Heyeti Başkanı  Albay Numan Baş, kabarık sayıda davetlinin katıldığı törende, sertifaka hak eden öğrencilerin yüzünden mutluluk okundu.

Törenin açış konuşmasını yapan Priştine Yunus Emre Enstitüsü  Müdürü Dr. Mehmet Ülker, bu yıl Yunus emre Enstitüsü’nün kuruluşunun 10’uncu ve Kosova’daki Şubeleri’nin kuruluşunun  8’inci yılının kutlandığını hatırlatarak, Türkçeyi yabancı dil olarak öğretmeyi amaç edinilen kurslarda, 2011 yılından bu yana toplamda 2 bin 351 kursiyerin Türkçe kurs gördüğünü belirtti.  Sadece merkez binalarında değil, merkez dışında okul, kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri ile işbirliği içinde Türkçe kursları düzenlendiğini kaydeden Ülker, “ bugün, bu yolla Priştine özelinde 19 grupla 305 öğrencimiz aktif olarak Türkçe öğrenmeye devam etmektedir. Kosova genelinde ise 660 öğrenci merkezi içi ve merkez dışı kurslarda 990 kişi Yunus Emre Enstitüsü Uzaktan Türkçe öğretim portalı ile Türkçe öğrenmektedir” ifadelerini kullandı.

Ülker, Türkiye ile dünya arasında dostluk bağı kurma amacıyla Türkiye’nin kültürel ve sanatsal zenginliklerini ve dilini dünya ile buluşturarak çalışmalarını sürdüren Yunus Emre Enstitüsü’nün Kosova’da da birçok çalışmanın içinde olduğunu kaydetti.

Törene katılan Türkiye’nin  Priştine Büyükelçisi  Çağrı Sakar da yaptığı  konuşmada Türk dili ve kültürünün öğretilmesi ve tanıtılması açısından son derece önemli işler yapan Yunus Emre Enstitüsü’nün Kosova’daki faaliyetlerinin, dost ve kardeş kosova halkıyla bağların güçlendirilmesinde önemli rol oynadığını belirtti.

“gerek Türkçe gerek ise el sanatları ve müzik alanında verilen kursşar, Kosovalı kardeşlerimizle yakınlığımızı artırmakta, ülkemiz arasındaki bağları perçinlemektedir. Türkçe bugün tüm dünyada farklı lehçelerle yaklaşık 12 milyon karelik bir alanda kullanılan sınırları Bosna Hersek’ten Çin sedine, Orta İran’dan Kuzey Buz Denizi’ne  ulaşan 300 milyon konuşan sayısıyla dünyanın önde gelen dillerinden birisidir” şeklinde konuşan Büyükelçi Sakar, “Kosova’da ziyaret ettiğim pek çok yerde Kosovalı Türk kardeşlerimizin yanı sıra Türkçe konuşan Arnavutlarla, Boşnaklarla, Romlarla tanışıyorum. Keza, bu topraklarda yazılmış ve ödül almış Türkçe eserlere rastlıyorum. Bu gibi anlarda kültür hazinemizin zenginliğinin bilinciyle bu zenginliğin sürdürülmesi için hepimizin payına düşen gayreti göstermesi gerektiğini bir kez daha hatırlıyorum”, dedi.

Büyükelçi Sakar, çok etnili ve çok dilli bir yapıya sahip olan Kosova’da yaşayan dillerden biri olan Türkçe’nin öğrenilmesinin, bizler için dostluk ve kardeşlik göstergesi olduğuna vurgu yaptı.

Törende Türkçe, Fotoğrafçılık, Ebru Sanatı ve Çiftelia kurslarını bütünleyen yaklaşık 150 öğrenciye Büyükelçi Çağrı Sakar, Albay Numan Baş, Enstitü Müdürü Mehmet Ülker ve Enstütü Okutmanı Hüseyin Güngör  sertifikaları takdim eti.

Törende sertifika alan öğrenciler, kursa dair memnuniyetlerini dile getirirken, Türkiye ve Türk kültürü hakkında birçok bilgi edindikleri dersleri güzel anılarla hatırlayacaklarını belirttiler.

Törenin sonunda kursiyerler Türkçe şarkılar, tekerlemelerden ve Kosova’nın yöresel enstrümanı olan Çifteliden oluşan performanslarını sergilediler. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MÜZAKERELERDE İLERLEME YOK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibom