a
b
b

TÜRKÇE VE BOŞNAKÇA EĞİTİMDE VAROLAN SORUNLAR ELE ALINDI

İpek ve Prizren Bölgelerindeki Boşnak ve Türk toplulukların eğitim konularına ilişkin yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.

Yuvarlak masa toplantısında, eğitim sorunları, ders kitaplarının eksikliği, ders kitaplarının tercümesi, yeni müfredatın uygulanmasındaki zorluklar ele alındı.

Konuyla ilgili KDTP Prizren şubesi tarafından yazılı bir açıklama yapıldı. Yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Raporumuzu sunmadan önce bugüne kadar AGİT tarafından Kosova’da yaşayan topluluk temsilcileri ile düzenlenen toplantılar ve toplantılarda alınan kararların uygulama aşamasında dikkate alınmadığını belirtmek isteriz.

Toplantılarda elde edilen sonuçlar hiçbir zaman ilgililerle paylaşılmadığı gibi bugüne kadar rapor edilen sorunların çözümünde hiçbir önlem alınmamıştır.

Kosova’da yaşayan Türk toplumunun Eğitim alanında karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerilerini sizinle paylaşıyoruz:

Merkezi düzeydeki sorunlar:

Sorun: Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen seminerlerin Türkçe düzenlenmemesi.

Çözüm: Öğretmenlerin lisanslanması için 100 kredilik seminer tamamlaması gerekmektedir. Düzenlenecek seminerlere Türk öğretmenlerinin de katılabilmesi amacıyla gerekli desteklerin sağlanması.

Sorun: Plan-Programların Türkçe yayımlanmaması.

Çözüm: Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Yeni Müfredat ile ilgili hazırlanan Plan-Programların Türkçe yayımlanması ve Müfredat Belgelerinde yapılan tercüme hatalarının düzeltilmesi.

Sorun: Yeni müfredata göre sadece belirli kitapların (Türkçe, Tarih, Müzik, Resim) yayımlanması.

Çözüm: Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açılan ihalelerde sadece Türkçe, Tarih, Müzik ve Resim kitapları değil, tüm kitapların Türk yazarlar tarafından hazırlanması için ihalelerin yeniden düzenlenmesi.

Sorun: Özel Gereksinimli Öğrencilere yönelik Asistan Öğretmen alımı.

Çözüm: Özel Gereksinimli Öğrencilerle çalışacak 100 asistan alımı duyurusunda Türk toplumuna yönelik özel kontenjanlara yer verilmesi.

Sorun: Sınav sorularının hazırlanmasında daha dikkatli davranılması.

Çözüm: Başarı Testi ve Olgunluk Sınavı gibi sınavlarda hazırlanan sorunların ilgili komisyon tarafından daha özenli hazırlanması ve gelen şikayetlerin göz önünde bulundurulması.

Yerel düzeydeki sorunlar:

Sorun: Eğitim Müdürlüklerinde Türkçe Tercüman eksikliği.

Çözüm: Türkçenin resmi dil olduğu belediyelerde Türk toplumunu ilgilendiren konularda yazışmaların Türkçe yapılması adına Eğitim Müdürlüklerinde Türkçe tercümanların görevlendirilmesi.

Sorun: Prizren Belediyesi Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kurulan Psikolojik Danışma Merkezinde Türk Psikolog/Pedagog bulunmaması.

Çözüm: Türk öğrencilerine destek sağlayacak Türk Psikolog/Pedagog görevlendirilmesi.

Sorun: Nazim Kokolari Budakova ilkokulu Anasınıfı açılması.

Çözüm: Anasınıfının açılmasına yönelik gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve Anasınıfının faaliyete geçmesi için belediye bütçesinden ya da destekçilerden sorunun çözümü için gerekli girişimlerin başlatılması.

Sorun: Türk öğrencilerin Arnavutça dil eğitiminde karşılaşılan sorunlar.

Çözüm: Türk öğrencilere Arnavutça dil dersini verecek öğretmenin mutlaka iyi derecede Türkçe bilmesi ve öğretmen alımında Türk toplumu mensuplarına öncelik verilmesi.

Sorun: Prizren belediyesi ve diğer belediyelerde okullarda çalışan yardımcı personel alımında Türklere yer verilmemesi.

Çözüm: Her okulda en Türk toplumuna mensup personelin istihdam edilmesi yönünde yasal girişimlerde bulunulması.

Sorun: Okullarda Milli Sembollere (Türk Bayrağı) yer verilmemesi.

Çözüm: Özellikle Türk müdür yardımcılarının olmadığı okullarda Türk milli sembollerine yer verilmesi.

Sorunlarımızı ve çözümleriyle bakanlık ve AGIT temsilcilerine ilettik.

Konuları ve çözümleri hazırlayan Kosova Türk Öğretmenler Derneği Prizren Belediye Türkçe Eğitim koordinatörü Müdür Yardımcılarımız ve KDTP Prizren Şubesi eğitim komisyon başkanımıza teşekkür ederiz.”

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MEHMETÇİK’TEN KOSOVALI ENGELLİLERE TEKERLEKLİ SANDALYE

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibomgrandpashabet giriş