6 Ekim erken parlamento seçimleri sonuçlarının resmileştirilmesinin ardından, müzakereler sonucu kurulacak koalisyon hükümetinin, geçmişteki tüm diğer hükümetlerden farklı olacağı ileri sürülüyor.
Resmi olmayan sonuçlara göre seçimlerden birinci parti olarak çıkan Vetëvendosje Hareketi (VV) ile bu partiyi takip eden Kosova Demokratik Birliği (LDK) arasında kurulması beklenen koalisyon hükümetinin yalnızca 12 Bakanlık’tan oluşacağı konuşuluyor.
Bu durumda, temsiliyet açısından azınlıkta olan toplulukları endişelendirebilecek bir tablo olaşabilir. Anayasaya göre sayısı 12 Bakanlık’tan çok olmayan hükümette 1 Sırp Bakan ile Sırp olmayan diğer azınlıklardan tek 1 Bakan hükümette yer alabilecek. Kosovalı Türk, Boşnak, Roman, Mısırlı ve Aşkali azınlık topluluklarından oluşan ve Sırp olmayan azınlık toplulukları sadece 1 Bakan verebilecek. Bu Bakan Türk de olabilir, Boşnak da olabilir.
Yeni koalisyon hükümetinde 1 Türk Bakan’ın olup olmayacağı soru işareti. Türk Bakan’ın gelecek hükümette yer almasında, Sırp olmayan azınlıkların milletvekillerinin kurduğu “6+” Parlamento Grubu’nda yapılacak istişareler karar verici olacak. Türk, Boşnak, Roman, Mısırlı ve Aşkali milletvekilleri masaya oturup, bu azınlıkları temsil edecek Bakan’ın hangi azınlıktan olacağı konusunda karar kılacak.
Muhtemelen seçim sonuçlarının resmiyet kazanmasının ardından Albin Kurti ya da Vjosa Osmani’nin başbakan sıfatıyla, hükümeti Türk mü ya da Boşnak mı bir Bakan belirleyeceği konusunda nasıl karar alacağı görülecek.
Yeni koalisyon hükümetinin geçen hükümetlere kıyasla 80 değil 26 Bakan Yardımcısı olacağı tahmin ediliyor. Türk azınlık topluluğunun, diğer azınlıklarla birlikte hükümetin parçası olacağına göre, en az 1 Bakan Yardımcısı vermesi gerekecek. Hatırlanacağı gibi geçen hükümette, Kosova Demokratik Türk Partisi’nin (KDTP) önde gelenleri arasındaki koltuk anlaşmazlıkları nedeniyle 2 Türk Bakan Yardımcısı görev almamıştı. Kosovalı Türkler ilk kez hükümette bakan Yardımcısız kalmıştı.
Bu sefer seçim sonrası konjonktüre bakıldığında koalisyon hükümetini kurmak için VV ve LDK pek fazla zorlanmayacak. İki partinin farklı parti programlarına sahip olmalarına rağmen ortak paydalarda birleşeceği düşünülüyor. Hükümeti kurabilmek be mecliste güven oyu alabilmek için yeterli milletvekili sayısına ulaşacak. Dolayısıyla diğer partilerle pazarlık yapmak ihtiyacını duymayacak.
Alınan duyumlara göre Bakanlık paylaşımında da uzlaşma sağlandığı.
Tahminler, Albin Kurti’nin lideri olduğı VV’nin , İçişileri, Maliye, Ticaret ve Sağlık bakanlıklarına talip olacağı yönünde. LDK ise Dışişleri, Adalet ve Eğitim Bakanlıklarını alacak. LDK’ya Başbakan Yardımcısı ile Meclis başkanlığını da alacak..
Ercan Kasap
14.10.2019
İNCELEMELERE ULUSLARARASI UZMANLAR DA KATILIYOR
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI