a

TÜRK BAKAN YENİ  HÜKÜMETTE YER ALACAK MI?

6 Ekim erken parlamento seçimleri sonuçlarının resmileştirilmesinin ardından, müzakereler sonucu kurulacak koalisyon hükümetinin, geçmişteki tüm diğer hükümetlerden farklı olacağı ileri sürülüyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre seçimlerden birinci parti olarak çıkan Vetëvendosje Hareketi (VV) ile bu partiyi takip eden Kosova Demokratik Birliği (LDK) arasında kurulması beklenen koalisyon hükümetinin yalnızca 12 Bakanlık’tan oluşacağı konuşuluyor.

Bu durumda, temsiliyet açısından azınlıkta olan toplulukları endişelendirebilecek bir tablo olaşabilir. Anayasaya göre sayısı 12 Bakanlık’tan  çok olmayan hükümette 1 Sırp Bakan ile Sırp olmayan diğer azınlıklardan tek 1 Bakan hükümette yer alabilecek. Kosovalı Türk, Boşnak, Roman, Mısırlı ve Aşkali azınlık topluluklarından oluşan ve Sırp olmayan azınlık toplulukları sadece 1 Bakan verebilecek. Bu Bakan Türk de olabilir, Boşnak da olabilir.

Yeni koalisyon hükümetinde 1 Türk Bakan’ın olup olmayacağı soru işareti. Türk Bakan’ın gelecek hükümette yer almasında, Sırp olmayan azınlıkların milletvekillerinin kurduğu “6+” Parlamento Grubu’nda yapılacak istişareler karar verici olacak. Türk, Boşnak, Roman, Mısırlı ve Aşkali milletvekilleri masaya oturup, bu azınlıkları temsil edecek  Bakan’ın hangi azınlıktan olacağı konusunda karar kılacak.

Muhtemelen seçim sonuçlarının resmiyet kazanmasının ardından Albin Kurti ya da Vjosa Osmani’nin başbakan sıfatıyla, hükümeti Türk mü ya da  Boşnak mı   bir Bakan belirleyeceği  konusunda nasıl karar alacağı görülecek.

Yeni koalisyon hükümetinin geçen hükümetlere  kıyasla 80 değil 26 Bakan Yardımcısı  olacağı tahmin ediliyor. Türk azınlık topluluğunun, diğer azınlıklarla birlikte hükümetin parçası olacağına göre, en az 1 Bakan Yardımcısı vermesi gerekecek. Hatırlanacağı gibi geçen hükümette, Kosova Demokratik Türk Partisi’nin (KDTP)  önde gelenleri arasındaki koltuk anlaşmazlıkları  nedeniyle 2 Türk Bakan Yardımcısı görev almamıştı. Kosovalı Türkler ilk kez hükümette bakan Yardımcısız kalmıştı.

Bu sefer seçim sonrası konjonktüre bakıldığında koalisyon hükümetini kurmak için VV ve LDK pek fazla zorlanmayacak. İki partinin farklı parti programlarına sahip olmalarına rağmen  ortak paydalarda birleşeceği düşünülüyor.  Hükümeti kurabilmek be mecliste güven oyu alabilmek için yeterli milletvekili sayısına ulaşacak. Dolayısıyla diğer partilerle pazarlık yapmak ihtiyacını duymayacak.

Alınan duyumlara göre Bakanlık paylaşımında da  uzlaşma sağlandığı.

Tahminler, Albin Kurti’nin lideri olduğı VV’nin , İçişileri, Maliye, Ticaret ve Sağlık bakanlıklarına talip olacağı yönünde.  LDK ise Dışişleri, Adalet ve Eğitim Bakanlıklarını alacak. LDK’ya Başbakan Yardımcısı ile Meclis başkanlığını da alacak..

 

Ercan Kasap

14.10.2019

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

İNCELEMELERE ULUSLARARASI UZMANLAR DA KATILIYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş