a
b
b

“TÜRKİYE-BULGARİSTAN İLİŞKİLERİ VE TÜRK AZINLIK” KİTABI YAYINLANDI

Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Kader Özlem tarafından yayınlanan Türkiye-Bulgaristan İlişkileri ve Türk Azınlık başlıklı kitap okurlarla buluştu.

Tarihsel süreç içerisinde Türkiye ve Bulgaristan ilişkilerini ele alan çalışma, Bulgaristan Türklerinin bu ilişki ağındaki yerini incelemektedir. Brubaker’ın Üçlü Bağ yaklaşımı çerçevesinde Türk azınlığın geçirdiği dönüşüm sürecinin analiz edildiği kitap dört bölümden oluşuyor. İlk bölümde kuramsal ve kavramsal bir bakış açısının sunulmasının ardından ikinci ve üçüncü bölümlerde Bulgaristan’ın Prenslik haline geldiği 1878 yılından itibaren ve özellikle komünist dönemde  maruz kaldığı asimilasyon politikaları ve göç olgusu irdelenmektedir. Kitabın ağırlık noktasını oluşturan dördüncü ve son bölümde ise Jivkov sonrası dönemde iki aktör arasındaki ilişkiler ve Bulgaristan Türklerinin değişim süreci analiz ediliyor.

Kitabın yazılma gerekçesini Türk yazın hayatında Bulgaristan konusunun yeterince incelenmemesi olarak belirten yazar, alana ilişkin mütevazı bir katkıda bulunduğunu belirtti. Dr. Özlem, komşu bir ülke olarak Bulgaristan’ın sadece kriz olduğunda ele alınacak bir konu olmadığına dikkat çekerek buna karşın hem Bulgaristan’ın hem de Türk azınlık konusunun 1989 Zorunlu Göçü’nden sonra hak ettiği ilgiyi çekemediğini dile getirdi.

Kader Özlem Kimdir?

Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinde dünyaya gelen yazar 1989 Zorunlu Göçünde ailesiyle birlikte Bursa’ya göç etti. Uludağ Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler alanında lisans ve yüksek lisans eğitimi almış, doktorasını ise Trakya Üniversitesi’nde aynı bölümde tamamlamıştır. Hâlihazırda Bursa Uludağ Üniversitesi’nde akademisyenlik yapan yazar, aynı zamanda Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu’nun (BGF) Genel Başkanıdır. İngilizce ve Bulgarca bilen Kader Özlem evli ve iki çocuk babasıdır./BALGÖÇ/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

ERDOĞAN, ARNAVUTLUK BAŞBAKANI RAMA’YI KABUL ETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomcasibomjojobet girişHOLİGANBETjojobetCasibomCasibom Girişcasibomjojobet girişCasibomholiganbet girişcasibom girişCasibomjojobetcasibomcasibomcasibom giriş