a

BULGARİSTAN’DA İLK AKCİĞER NAKLİ 2021 YILINDA YAPILACAK

BTV’de yayınlanan “Bu Sabah” programına konuk olan Sofya Sveta Ekaterina Üniversite Hastanesi İcra Müdürü Prof. Dr. Genço Naçev, “Sağlık Bakanlığı ve Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Tıp Üniversitesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği arasında imzalanan üç yıllık Bulgar Tıp Uzmanlarının Hizmet İçi Eğitimlerine İlişkin Anlaşmayı uygulamaya devam edersek Bulgaristan’da ilk akciğer nakli ameliyatını 2021 yılında yapacağız” diye kaydetti.

Prof. Dr. Naçev, bunun gerçekleşmesi için gerekli donanıma sahip olduğumuzu vurguladı. Onun ifadesine göre cerrahi açıdan bakıldığında da sorun olmamalıdır.

Prof. Dr. Naçev, böyle bir akciğer nakli yaptıklarını, ancak bunu kadavra üzerinde uyguladıklarını açıkladı.

Prof. Dr. Naçev, Viyana’daki Tıp Üniversitesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği’nin yabancı uyruklu vatandaşlara akciğer nakli yapılmasını durdurma kararının, İstanbul’da düzenlenen konferansta organ nakli turizmi ve organ kaçakçılığı nedeniyle ciddi önlemler alınmasına karar verilmesinden dolayı beklendiğini kaydetti.

Prof. Dr. Naçev, Viyana’daki hastanenin aldığı kararın sadece Bulgaristan’a yönelik olmayıp tüm Avrupa ülkelerine yönelik olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Naçev,”Bu önleyici bir önlemdir. Üzgünüm, ama şaşırtıcı bir karar değil” diye kaydetti.

Prof. Dr. Naçev, üç ayın bir ekibin akciğer nakli yapmaya hazırlanması için yeterli bir süre olduğunu belirtti.

Akciğer nakli için sıra bekleyen hastaların nakil şansı bulunup bulunmadığına ilişkin soru üzerine Sveta Ekaterina Üniversite Hastanesi İcra Müdürü, Avrupa’da hastalarımıza akciğer nakli yapmayı kabul edecek bir hastane bulacağımız konusunda karamsar olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Naçev, Viyana’daki Tıp Üniversitesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği’nin yabancı uyruklu vatandaşlara akciğer nakli yapılmasını durdurma kararına rağmen, Bulgaristan’dan uzman doktorların orada eğitim görmeye devam edeceğine kanaat getirdi.

Prof. Dr. Naçev, ayrıca Bulgaristan’ın organ bağışı konusunda Avrupa Birliği ülkeleri arasında son sıralarda yer aldığını kaydetti. Onun ifadesine göre, bu yıl ülkede sadece iki kalp nakli yapıldı, bir yılda ise ortalama 5 organ nakli yapılmaktadır./Kırcaalihaber/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA HÜKÜMETİ GÜÇLÜ DEVLETLERE İTAAT ETMİYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş