a

4 TEMMUZ…

Tarih 2 Temmuz 1999 yılı.  Yer, Makedonya ile   Bulgaristan arasındaki “Deve Bayır” sınır kapısı.

Kosova için, Türk askeri için büyük gün. Nato’nun barış gücünde yer alması için Türk askeri konvoyu, Kosova’ya gitmek üzere Bulgaristan’dan Makedonya’ya giriş yapıyor.

Muhabiri olduğum İhlas haber Ajansı (İHA) olarak canlı yayın yapıyoruz olay yerinden.  Tarihi bir an. Türk askeri bu topraklara 86 yıl sonra tekrar, barışı, güvenliği, istikrarı sağlamak için geliyor.

“Deve Bayır” sınır kapısında Türkiye’den dönen Kosovalı mülteciler var. Pasaport kontrollerinden geçiyor. O arada Türk askerinin geçisi büyük bir coşkuyla karşılanıyor. Tesadüfen Türk askerine  ilk karşılama da burada oluyor. Hemde Türkiye’de bir süre mülteci olarak kalan Kosovalı Türkler, Mehmetçik’e sevgi gösterisinde bulunuyor.

Çok sayıda askeri araçtan oluşan  uzun konvoy sınır kapısından ağır ağır geçiyor. Bu arada Türk askerinin Kosova’ya gitmesine karşı çıkan  Makedonyalı bir grup Sırp, ıslıklarla protesto ediyor Mehmetçik’i. Bu olaya seyirci kalmayan  Priştineli Türk mülteciler, bir avuç Sırp’a tepki gösteriyor. Kalabalığı gören Sırplar geri çekiliyor.

Türk askeri araçların içinde “Deve Bayır” sınır kapısındaki tüm insanlara el sallıyor. Unutulmaz anlar. Türk askerinin Makedonya’ya geçmesiyle, İHA’da savaş muhabirliği görevim, normal muhabirliğine döndü. Mehmetçik Kosovalılarla buluşmaya, bende bir kaç ay görmediğim İstanbul’da mülteci olarak kalan aileme kavuşmak için yola çıktım.

İki mutluluğu bir anda yaşadım. Türk askerinin, halkı büyük çileler çekmiş, katliamlara maruz kalmış Kosova’ya yol almanın coşkusu, diğeri de ailem ile kavuşacak olmanın heyecanı…

Geçiş nedeniyle Bulgarşistan ile yaşanan anlaşmazlık nedeniyle gecikmeyle yola çıkan  Türk askerinin Kosova’ya intikal süreci 4 Temmuz’da  sona erdi. 12 Haziran’da Nato’nun diğer ülke üyelerinin intikal edildiği Kosova’da  Mehmetçik önce Dragaş ve Mamuşa’da daha sonra da Prizren’de konuşlandı.

Aradan 20 yıl geçti. Türk askeri,  bugün Kosova’da görev yapmanın 20’inci yılını kutluyor.

Hoşgörü ve saygı ortamının yeniden tesis edilmesi, güvenliğin sağlanması için Kosova’da bulunan Türk askeri,  20 yıldır ülkede barışı destekleme harekatı ve Türkiye’yi temsil görevini büyük başarıyla sürdürüyor.

Mehmetçik üstlendiği barış görevini bu 20 yıllık dönem içinde eksiksiz yerine getirdi.

Türk askeri, görevindeki yüksek disiplin ve gösterdiği profesyonellikle KFOR’un takdirini, barış ve güvenliğin tesisi dışında etnik fark gözetmeksizin sivil halkla işbirliği içinde sağlık, eğitim, kültür ve sanat etkinlikleri ile çeşitli insani yardımlar, altyapı çalışmalarıyla ülkenin kalkınmasına sunduğu destekle Kosovalıların gönlünü kazandı. Her fırsatta dillendirilen bu cümle, hala geçerliliğini koruyor.

Tarihi ve kültürel değerlerden hareket eden  Mehmetçik daima Kosova halkının yanında oldu.

Mehmetçik sana minettarız.

Ercan Kasap

4 Temmuz  2019

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BİZ ŞİMDİ  BÜYÜK  PARTİ  Mİ  OLDUK?

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş