a

KUZEY MAKEDONYA’NIN YENİ CUMHURBAŞKANI GÖREVİNE BAŞLADI

Kuzey Makedonya’da yeni Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski yemin ederek görevine başladı.

Mecliste düzenlenen özel oturuma eski cumhurbaşkanları Gyorge İvanov ile Branko Crvenkovski’nin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı temsilen Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Yunanistan Dışişleri Bakanı Georgios Katrougalos, Karadağ Dışişleri Bakanı Srdjan Darmanovic ve diğer davetliler katıldı.

Yemin belgesini imzaladıktan sonra kürsüye çıkan Pendarovski, tüm vatandaşların cumhurbaşkanı olacağını söyledi.

İlk işinin muhalefete el uzatmak olacağını belirten Pendarovski, ülkesinin Avrupa-Atlantik entegrasyonlarına azami derecede bağlı kalacağını vurguladı.

Meclisteki yemin töreninin ardından “Villa Vodno” Cumhurbaşkanlığı rezidansında devir teslim töreni düzenlendi.

Pendarovski, 5 Mayıs’ta düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 51,66’sını alarak ülkenin beşinci cumhurbaşkanı seçilmişti.

Kuzey Makedonya’nın, eski adıyla Makedonya olarak 8 Eylül 1991’de eski Yugoslavya’dan ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana altıncı kez düzenlenen seçimi kazanan Pendarovski, beş yıl görev yapacak. Pendarovski’den önce bu görevi sırasıyla Kiro Gligorov, Boris Trajkovski, Branko Crvenkovski ve Gyorge İvanov icra etti.

Stevo Pendarovski

Başkent Üsküp’te 1963’te doğan Pendarovski, 11 yıl uluslararası güvenlik ve uluslararası ilişkiler alanlarında akademisyenlik yaptı.

2001-2004’te dönemin Cumhurbaşkanı Traykovski’nin ulusal güvenlik danışmanlığını yapan Pendarovski, 2004-2005’te Devlet Seçim Komisyonuna başkanlık etti. 2005-2009’da dönemin Cumhurbaşkanı Crvenkovski’nin dış politika danışmanlığını yapan Pendarovski, Makedonya Sosyal Demokratlar Birliğinin (SDSM) adayı olarak katıldığı 2014’teki cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetti.

2016-2017’de milletvekilliği de yapan Pendarovski, Kasım 2017’den beri NATO Ulusal Koordinatörlüğünü de yürüttü. Evli ve bir çocuğu olan Pendarovski, İngilizce biliyor./AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

ARNAVUTLUK’TA HÜKÜMET KARŞITI PROTESTODA ARBEDE

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel