a

KOSOVA ARŞİVLERİ HEYETİ MERSİN VALİSİ’Nİ ZİYARET ETTİ

guzeloglu-manaj

Kosova Devlet Arşivleri Kurumu Başkanı Rame Manaj, ülkesinde Türk şirketlerinin çok sayıda yatırımı bulunduğunu belirterek, bu yatırımların daha da artması çağrısında bulundu.
Mersin Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Kosova tarihi hakkında konferans vermek üzere Mersin’e davet edilen Kosova Devlet Arşivleri Kurumu Başkanı Rame Manaj başkanlığındaki heyet, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nu makamında ziyaret etti.Dostluk ilişkilerinin ele alındığı ziyarette konuklarına hitap eden Vali Güzeloğlu, Rame Manaj’ın eskiden Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunmuş önemli bir devlet adamı olduğunu ifade etti. Özellikle tarihi doğru yazmanın ve tarihin doğru yazılmasını sağlamanın çok önemli bir sorumluluk olduğunu kaydeden Güzeloğlu, genç kuşaklara hem doğru bilgileri aktarmanın hem de yeni nesillerle ortak geçmişi paylaşmanın ancak bu şekilde mümkün olacağını vurguladı. Dost ve kardeş Kosova’nın yeni dönemde kurumsallaşan yeni yapısı ve devlet kurumlarıyla birlikte geleceğe güçlü bir şekilde yol alma sürecinde olduğunu kaydeden Güzeloğlu, “Kosova’nın bizim ile olan ilişkilerinin bu anlamda en doğruyla buluşması en önemli önceliklerimizden biridir. Kosova’nın güçlü bir devlet olarak, gelişerek ve büyüyerek devam etmesini Türkiye olarak çok arzuluyoruz. Bu konuda bütün toplumsal, sosyal ve ekonomik desteği vermeye hazırız ve veriyoruz da. Başta Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül olmak üzere, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, bakanlarımız ve hepimiz bu konuda içtenlikli bir çaba sergiliyoruz” dedi.
Vali Güzeloğlu, Kosova Devlet Arşivleri Kurumu’nun yapacağı araştırmaların hem tarihin yazılmasında hem kardeşlik bağlarının güçlenmesinde çok ciddi bir katkı sağlayacağının altını çizdi.
Kosova kurulurken yaşanan büyük sıkıntı ve zorlukları anlatan Kosova Devlet Arşivleri Kurumu Başkanı Rame Manaj da Kosova’nın henüz 3,5 yıldır bağımsız bir ülke olduğunu anımsattı. Bu bağımsızlığı sadece kendi kayıplarıyla kazanmadıklarını dile getiren Manaj, dış desteklerin de katkılarıyla özgürlüklerine kavuştuklarını, bunların arasında en önemli desteği de Türkiye’nin verdiğini söyledi.
Türkiye’nin sadece savaş zamanında değil, savaş öncesi de çok destek verdiğini dile getiren Manaj, Türkiye’nin dost ve kardeşçe tavrının savaştan sonra da sürdürdüğünü, savaş sonrası Kosova’yı uluslararası alanda ilk tanıyan devletin de Türkiye Cumhuriyeti olduğunu bildirerek, “Türkiye böylelikle diğer ülkelere de öncülük etmiştir” diye konuştu.
Türkiye ile Kosova’nın ortak tarihi bağlarına değinen Manaj, Türk Devleti’ne her zaman minnettar olduklarını, iki ülke arasındaki siyasi işbirliğinin de devlet arşivleri sayesinde mükemmel bir seviyede olduğunu anlattı. Türkiye ile eğitim, kültür ve ekonomik anlamda çok yönlü anlaşmaları bulunduğuna işaret eden Manaj, Türk işadamlarına yatırım çağrısı yaptı. Kosova’nın şu anda yatırımlara ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Manaj, özellikle dış kaynaklı yatırımların Kosova’nın gelişmesi ve büyümesi için çok önemli olduğunu belirterek, Türk şirketlerinin şu anda ülkede birçok yatırım gerçekleştirdiğini ancak Türkiye’den gelen yatırımcıların çoğalmasını istediklerini kaydetti.
Konuşmaların ardından Manaj, Vali Güzeloğlu’na Kosova’daki madenlerden işlenmiş bir Kosova haritası hediye ederken, Güzeloğlu da Manaj’a Mersin’e özgü zeytinyağı, nar ekşisi ve harnup pekmezinden oluşan bir hediye paketi sundu.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BAHÇECİ HASTANESİ KOSOVA’DA 1. YILINI KUTLADI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş