a

KOSOVA ARŞİVLERİ HEYETİ MERSİN’DE

kosova heyeti mersinde

Kosova  Arşiv Kurumu   heyeti , Kosova ile Türkiye arasındaki  ilişkilerini geliştirmek üzere Mersin’e gitti. Kosovalılar ve Türklerin ortak tarihine vurgu yapılan ziyaretlerde, dostluk ilişkileri ele alındı.
Mersin’deki ziyaretlerine merkez Mezitli İlçesi’nden başlayan ve Kaymakam Kamil Kıcıroğlu ile görüşen Kosova heyeti , daha sonra da Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ) incelemelerde bulundu. Kosova Arşivleri  Kurumu Başkanlığı yetkililerinden oluşan heyette, Kosova Arşivleri Devlet Kurumu Başkanı Rame Manaj, Kosova Arşivleri Devlet Kurumu Baş Danışmanı Prof. Dr. Jusuf Osmani ve Kosova Arşivleri Devlet Kurumu İletişim ve Dış İlişkiler Departmanı Müdürü Refike Sülçevsi, Kosova Arşivi Departmanı Müdürü Syle Ukshini ile İdarecilik ve Finans Departmanı Müdürü Hamit Shala yer aldı. Kosova heyetine Balkan Türkleri Konfederasyonu Başkan Vekili İzzet Altuntaş da eşlik etti. Ziyarette MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın ile de bir araya gelen heyet, eğitim, bilim ve tarih konularında görüş alışverişinde bulundu. Rektör Prof. Aydın, her konuda işbirliğine ve desteğe açık olduklarını belirtirken, Kosova Arşivleri Devlet Kurumu Başkanı Rame Manaj da bunun için çok önemli olduğunu kaydetti.
Çiftlikköy Kampusu’nu da gezen Kosovalılar, “Dost ve Kardeş Ülke: Kosova Cumhuriyeti” konulu bir de konferans verdiler. Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferans öncesinde bir konuşma yapan Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Demir, Kosova’nın yakın tarihine dikkat çekti. Acılar ve kırımlarla geçen bir yüzyılın ardından Kosova’nın çağdaş dünyanın son bağımsızlık savaşlarından birini verdiğini ve Şubat 2008’de Kosova Cumhuriyeti’nin kurulduğunu anımsatan Demir, “Onları bizden sadece son yüzyıl ayırmıştı. Misafirlerimiz, sadece Kosova Cumhuriyeti’nin yeni tarihi için değil, aynı zamanda bizim olan ama çoğu zaman unuttuğumuz tarihimizi paylaşmak için buradalar. Konuklarımız, tarihin bencil çıkarlar doğrultusunda kötüye kullanılmasının en açık örneklerinden biriyle mücadele etmek durumunda kalmışlardır. Kosova’nın 1389 sonrası tarihi; Osmanlı İmparatorluğu’nun, Müslümanların, Arnavutların, Türklerin de tarihidir. Kosova her şekliyle bu topraklarda yaşayan insanların tarihinin bir parçasıdır” dedi.
“Türkiye Cumhuriyeti ile Kosova Cumhuriyeti Arasında Var Olan ilişkiler” başlıklı bir konuşma yapan Kosova Arşivleri Devlet Kurumu Başkanı Rame Manaj ise 1981 yılında Yugoslavya’nın dağılmasının ardından Kosova’daki aşırı milliyetçi Sırpların baskılarını artırdığını ve bölgeyi Arnavutlardan temizlemek için her yolu denediklerini belirtti. Sırplar tarafından yapılan toplu katliamlar, Arnavutların silahlanması, NATO’nun müdahalesi, bölgenin Birleşmiş Milletler denetimine girmesi gibi yakın geçmişin izlerini aktaran Manaj, “Kosova, bağımsız bir ülke olduktan sonra bunu ilk kabul eden ülke Türkiye’dir. Türk toplumu Arnavut toplumuna en zor zamanda yardım elini uzatmıştır. Dostluğumuzun uzun bir geçmişi bulunuyor. Ziyaretimizin amacı, bu kardeşliği pekiştirmektir” diye konuştu.
Konferansta ayrıca “Arşiv Belgelerine Göre Kosova Tarihi” ve “Kosova Türk Kadını ve Eğitimleri” konularında sunum yapıldı.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BUGÜN KOSOVA’DA DERSLER PROTESTO İLE BAŞLAYACAK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel