a

TÜRKÇEM’İN 221. SAYISI OKURA ULAŞTI

Türkçem dergisi 221. Sayısıyla okura merhaba dedi.

Yine dopdolu ve güncel konular içeriyor.

Kapakta geçenlerde bu dünyaya gözlerini yuman Balkanların ünlü  tiyatro sanatçısı Müşerref Lozana Prekiç’in fotoğrafları yer alıyor.

İkinci sayfada Prizren’de Çanakkale şehitleriyle ilgili yapılan kutlama haberi yer alıyor.

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov’un TİKA Başkanı Dr.Serdar Çam’a verdiği Liyakat Nişanı haberi üçüncü sayfada.

Devamında Ömer Kazancı Müzeyyen Avcıoğlu, Hasanboy Goyubov ve Saffet Eren şiirleriyle dergiye konuk oluyorlar.

Beşinci sayfada da şiirleriyle Mustafa Ruhi Şirin, Basri Çapriqi, Elçin İsgenderzade ve Birsen Gota yer alıyorlar.

Altıncı sayfada Çağdaş Kosova Arnavut Öyküsüyle bu sayıya Vehbi Kikay konuk oluyor. Mahmut Kıratlı’nın Türkçeye çevirdiği öykünün adı: “Anne Gülüşü”.

Aynı sayfada Dr.Taner Güçlütürkün çevirisiyle İlire Zaymi iki şiiriyle yer alıyor.

Ve yedinci sayfada da en yeni şiirleriyle Resmneli şaire Emel Hamza Şerif konuk oluyor. Ve bu kez ilk defa dergide ünlü Kazak şairi Muhambet Ötemisuli  üç şiiriyle okur karşısına geliyor.

Genç kuşan Kosova Türk şairlerinden Semahat Karabeg uzun bir aradan sonra yeniden Türkçem’in sayfalarına konuk oluyor. Yakında KTYD yayınları arasında çıkacak olan yeni kitabından birkaç şiirle okura merhaba diyor. Ayrıca Dr. Taner Güçlütürk’ün kaleme aldığı kitapta yer alacak önsöz yazı da okura sunulmuş.

Öteden beri Türkçem dergisi olarak bu topraklarda yayınlanan kitapların belli başlı jübileleri nedeniyle yeniden gündeme getirme, anımsatma gibi bir girişimi devam ettiriyoruz. Bu sayıda Bayram İbrahim ve İskender Muzbegin ilk kitapları olan Günçiçeği ve Kaynak’dan birer demet şiir sunuyoruz.

Üsküp’te yaşayıp yaratan Avni Engüllü geçenlerde edebiyatseverlerle bir araya geldi. Köprü Derneği,  KTYD, Türkçem Dergisi ve Doğru Yol Nazım Hikmet Edebiyat Kolunun ortaklaşa olarak MATÜSİTEB’te düzenlediği etkinlikten haberi genişçe yer verdik sayfalarımızda.

Leyla Şerif Emin bu sayıdaki köşesinde Gönül Coğrafyamızın Şehitliği-Çanakkale adlı yazısıyla okur karşısına geliyor.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferini Kutlama ve Şehitleri Anma Günü Priştine’nin Elena Cika ilkokulunda başarılı bir şekilde kaydedildi. Haberi 16. Sayfada bulabilirsiniz.

  1. ve 18. sayfalar geçenlerde bu dünyaya gözlerini yuman tiyatro sanatçısı Müşerref Lozana Prekiç’e ayrılmış.

Aslen Priştineli olup, sanat çalışmalarını İzmir’de sürdüren Erol Mecihan’la gerçekleşen röportaj 18 ve 19.s yer alıyor.

Geçenlerde Doğru Yol TKSD düzelenen özel bir etkinlikte Dr.Kader Özleme  Uluslararası Süleyman Brina Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülü verildi. Konuyla ilgili haberi 20-21. Sayfalarda okuyabilirsiniz.

Sizden Gelenler sayfasında Su Yusuf “Rüyanın Lambası” adlı öyküyle, Sude Potori, Necat Vırşevça ve Sıla Cibo birer şiiriyle yer alıyorlar.

Arka kapakta Zeynel Beksaç’ın “Çanakkale” adlı şiirini okuyabilirsiniz..

Yeni bir sayıda daha görüşene dek, sağlıcakla kalın, hoşçakalın, yüzünüzden gülüş eksilmesin./Z.Beksaç/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSNETT: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İMZALANSIN

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş