a
b
b

PRİŞTİNE’NİN BAŞARILI KADINLARI BULUŞTU

Kosova’nın Sesi kuruluşu tarafından, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle, Priştine’de panel ve konser düzenlendi.

Priştine Yunus Emre Enstitüsü’nde düzenlenen programda, kadın hakları, siyasette kadın olmak, Türkçe eğitimde öğretmenlerin rolü, Ebru Sanatı ve Kosova’da genç Türk kadınlarının başarısı konuları üzerine panel düzenlendi.

Program öncesi mikrofonlarımıza konuşan, Kosova’nın Sesi kuruluşu Başkanı Sevim Baki Bırveniku, “düzenlenen etkinlikle hem kadınlarımızı birçok konuda bilinçlendirmek, hem de bir konserle kadınlarımıza eğlenceli bir akşam yaşatmak istedik” dedi.

Panel konuşmacılarından, Başbakanlıkta görevli Eşit Fırsatlar ve Azınlıklar Kıdemli Memuru Keriman Sadıkay, kadın hakları ve bu kapsamda Kosova’da kadın haklarının uygulanması hakkında katılımcılara bilgi verdi. Sadıkay, Kosova’da kadın haklarının korununması konusunda çok güçlü yasaların olduğunu ancak halen uygulamada sıkıntıların yaşandığına vurgu yaptı.

Kamu Yönetimi Bakanlığı’nda Siyasi Danışman olarak görev yapan Ebru Zborça da, siyasette kadının yeri konusunda bir konuşma yaparak, “Kosova’da kadının siyasette temsiliyeti kota uygulaması uluslararası kurumların istemi üzerine hayata geçirildi. Böylelikle, siyasette kadın temsiliyeti yüzde 30 oranına çıktı” dedi. Zborça, Kosova Hükümeti’nde sadece iki kadın Bakan olmasına rağmen, kota uygulamasına gerek kalmadan kadın Milletvekili sayısının artmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Elena Gjika İlköğretim Okulu Müdürü Yardımcısı Agnesa Raşit Globoder ise, çok kültürlülük içerisinde Kosova Türk öğretmenlerinin milli ve manevi değerlerin korunmasındaki rolü ve başarıları konusunda bir konuşma yaptı. Globoder, Türkçe eğitimde öğretmenlerin yüzde 99’unu kadın öğretmenlerin oluşturduğuna dikkat çekerek, artık sorunlardan ziyade başarıların konuşulması gerektiğini belirtti. Eğitimin en büyük miras olduğunu ifade eden Globoder, bu nedenle Türk dilinin yaşatılmasında öğretmenlerin rolünün çok büyük olduğunu kaydetti.

Kosova’da başarılı genç Türk kadınlarından biri olan Senem Safçı panelde yaptığı konuşmada, “toplumdaki yerimiz bizim kendimizi gördüğümüz ve görmek istediğimiz yerdir. Biz, hiçbir şekilde kadın ve azınlık kimliğimizin arkasına saklanıp, eşitliğin gölgesi altında kalmamalıyız” dedi. Safçı, Kosova’da kadın haklarının Anayasa ve yasalarla çok iyi şekilde korunmasına rağmen uygulanmamasının en büyük nedenin, toplumun yarattığı normlar nedeniyle haklara ulaşmakta güçlükler yaşanması olduğunu ifade etti.

Bir diğer panelist Şenay Yusuf ise, Ebru Sanatı konusunda katılımcılara bilgiler sundu.

Panelin ardından, genç müzisyen Ebru Jılta ve Kosova’nın Sesi Türk Müziği kadın korusu konser verdi.

Programın sonunda, Şenay Yusuf’un eserlerinden oluşan serginin katılımcıların beğenisine sunuldu./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PRİZREN’DE EL SANATLARI SERGİSİ AÇILDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibomgrandpashabet giriş