a
b
b

TÜRKÇE GÜZEL, HOŞ, FAKAT…

Kosova’da Türk toplumunu temsil eden Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) millevekillerimiz, meclis genel kurul oturumlarında konuşmalarını çoğunlukla Türkçe yapmaktalar. Hem Anayasal haklarından yararlanıyorlar, hem de Kosova’da Türk seçmeninin taleplerini, sorunlarını, istemlerini  ana dilinde  dile getiriyorlar. Güzel , hoş. Fakat biraz da düşünmek lazım.  Zaman zaman çok önemli sorunlara, sıkıntılara işaret etmek, çözüm aramak, ya da yetkililerden  milletvekili olarak hesap sormak için çoğunluğun konuştuğu ve anladığı dilde konuşmak lazım. Bu hususta Arnavutça dilini daha  sık kullanmak, konuşmaları bu dilde yapmak gerekir. Daha etkili olabilmek, dikkatleri çekebilmek için meclis kürsüsünden daha sıkça  Arnavutça metinler hazırlanıp okunmalı ya da Arnavutça konuşulmalı. Milletvekillerimizin bunu rahatlıkla yapabileceklerinden eminim.

Sebebine gelince… meclis oturumlarını takip eden birisi olarak gözlemlediğim ve rahatsız olduğum husus, Türkçe konuşma yapılırken, salondaki milletvekillerin tercümeyi dinleyebilecekleri  kulaklıkları kullanmamaları. Bu durumda  ülke meseleleri olsun, Türk halkının konu ve sorunları olsun, Türk milletvekillerinin görüş ve tutumları, çoğunluktaki Arnavutlar tarafından işitilmemiş oluyor.

Arnavut gazetecilerinin de  tepkilerini görüyorum. Milletvekillerimiz Türkçe konuşurken  pek te o taraflı olmuyorlar. Kulaklıkları kullanmıyorlar. Dolayısıyla milletvekillerimizin ne dediğinden bir haber oluyorlar. Halbuki, zaman zaman çok önemli konulara değinildiği konuşmalar Arnavutça  yapılmış olsa , milletvekillerimizin üzerinde durdukları konular, Arnavutça medyaya  daha rahatça intikal eder, görsel, işitsel ve yazılı medyada çözüm bekleyen halkımızın sorunlarına yer  verilir.

Genel kurul oturumlarının canlı sunulduğu televizyonda geniş bir kitleyi de hesaba katmak lazım. Meclis toplantıları televizyonda geniş bir kitle tarafından izleniyor. Milletvekillerimiz Türkçe konuşurken, sık sık teknik bir sorun olarak  orijinel ses, çeviri sesi ile karışıyor, haliyle, konuşulan ve söylenenler anlaşılır olmuyor.

Anlaşılan Türkçe ile zaman zaman kısıtlı ve sınırlı kalıyoruz. Etkili olamıyoruz. Türkçe kulağımıza hoş geliyor. Ancak hedef ve amaç , sorunu sadece dillendirmek değil, sorunun mevcutluğuna işaret etmek, çözüm istemek  ise, o halde, sadece Türkçe konuşarak  ne kadar isabetli olunduğu tartışılır.

Belli dönemlerde , belli konularda pratik ve pragmatik olmanın faydası vardır.

Alınganlık yapmayalım. Mecliste Türk milletvekilleri illa da Türkçe konuşmalı, aksi takdirde Türkçe elden gider, Türkçe’ye saygısızlık olur diye gereksiz yere nara atmanın bir anlamı yok.  Çünkü  sorunları çözmekte daha etkili bir yol varsa o yolu da en azından denemek lazım. Tabi ki Türkçe konuşulacak. Ama misal olarak eğitimde sorunlardan konuştuğumuz sırada, işsizlikten söz ettiğimiz sırada, en önemli bir çok alanda hak ihlallerine işaret ettiğimiz durumlarda, hayati önem taşıyan ülke konuları hakkında Türk halkının tavrını dile getirdiğimiz sırada  milletvekillerine tanınan  zamanı iyice ayarlayarak bazen tamamen Arnavutça, bazen konuşmanın yarısı Türkçe yarısı Arnavutça yapılmalı, durumlara göre de tamamen Türkçe konuşulmalı. Konunun önemine göre dil seçimi de yapılmalı.  Bu biraz da milletvekillerimizin bahsedecekleri konulara bağlı.

Sadece bir düşünce idi belirttiklerimiz. Tercih milletvekillerimizin.

 

Ercan Kasap

02.03.2019

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

CUMHURBAŞKANI’NDAN BAŞBAKAN’A CEVAP GECİKMEDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibomgrandpashabet giriş