a

TÜRKÇEM’İN 219. SAYISINDAN OKURA MERHABA

Türkçem dergisinin 219. sayısıyla siz saygıdeğer okurlara ulaşmanın mutluluğu içindeyiz.

Beğenebileceğiniz içerik olması için biz ve dost yazar çevremiz çaba harcadık gene.

Bu sayımızdaki dergi kapağını ünlü ressam şair Aynur Mahmudova Kaplan’ın yeni bir eseri süslüyor.

3.sayfada “Manas’ın Mirascıları: Türk Dünyası Kültürüne Hizmet Ödülü”ne sahip olan

Kosova’dan Prof.Dr. Nimetullah HAFIZ ve Zeynel Beksaç’ın haberi yer alıyor. Aynı sayfada Türk Askerinden Kosova’da Eğitime Bir Destek Daha adlı haber yer alıyor.

Balkanlarda Türk edebiyatının yaşayan en güçlü yazarlarından Fahri Kaya bu sayıda “Kendi Kendine Benzemek” adlı öyküsüyle yer alıyor.

Şiir Limanları sayfasına: Nusret Dişo Ülkü 2, Leyla Şerif Emin, Bestami Yazgan, İskender Muzbeg ve Seyhan Yakup birer şiirle konuk oluyorlar.

Devamında eğitimci yazarlarımızdan olan Cevahir Selim’in “Sevil’in Yaş Günü” var.

7.sayfada Çağdaş Kosova Arnavut Şiiri’nin saygın temsilcilerinden olan İbrahim Berişa’dan bir demet şiir yer alıyor.

Dr.Taner Güçlütürk’ün dilimize kazandırdığı bu şiirleri ilgiyle okuyacağınızı umuyoruz.

8.sayfada “Şiirin Kimliği” adında bir deneme, bir de “Güneş Benimle Artık” adlı bir şiir var. Yazarı da Sümeyra Cenolari. Son yıllarda Kosova Türk Edebiyatının kazandığı genç ve yetenekli kalemerlerinden biri…

Şiir Limanları’nın bu sayyıdaki diğer konukları da; Ahmet İşler, Hasan Ahmet, Ekber Qoşalı, Gülten Abdula, Birsen Gota ve Suphi Mazrek.

Bulgaristan/Rodoplardan Habibe Ahmedova bu sayımıza “Mevsimler, Yollar ve Ben” adlı yazısıyla konuk oluyor.

Dünya Edebiyatı’ndan Çukçi şairi Antonına Alexandrovna Kymytval’in portresi yer alıyor. Ayrıca “Savaşın Sesi” adlı bir de şiirine yer verilmiş.

Havva Tekin “Baba Işıktır Yüreğinize” adlı yazısında babasını konumluyor.

“Necip Fazıl Uluslararası Kültür Sanat Ödülü” sahibi Bosna Hersek’in ünlü yazarı Cemalettin Latiç’in eserleri Türkçe’ye çevrildi başlığı altında bir yazı var.

Leyla Şerif Emin köşesinde ilginç yazılarıyla okurlara seslenmeye devam ediyor. Bu kez “Yeniden bir Çanakkale ruhu lazım bize” diyor…

Türkçem dergisi olarak dünyanın ünde gelen yazarlarından biri olan Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’la ilgili yazılara yer vermeye devam ediyoruz. Öyleki; Olcaz Süleymanov “Fenomen”, Prof.Dr.Gülzura Cumakunova “Cengiz Aytmatov’un Ebedi Hayatına Dair”, Seyhan Murtezan İbrahimi’nin de “Aşk ve Sadakatin Dağlarda Tutunmaya Çalışan Ebedi Gelini” adlı yazıları, siz saygıdeğer okurların ilgisini çekeceği umudunu taşıyoruz.

Duayen gazetecilerimizden Muammed Ustaibo, Kosova’da Türkçe radyo yayınlarının unutulmaz simalarından biri olan “Selahettin Abey…” adlı yazısında Selahettin Kelmendi’yi konumluyor.

22-23. sayfalar çocukların şiirlerine ayrılmış.

Arka kapakta da Balkanların en güçlü şairi Necati Zekeriya’nın “Dönüş” adlı şiiri yer alıyor.

Değerli okurlarımız, yeni bir sayıda daha görüşene dek, hoşça kalın, dostça kalın, gülüşünüz yüzünüzden eksik olmasın./Zeynel Beksaç/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA’DA GÖREV YAPAN MEHMETÇİK’TE DEVİR TESLİM TESLİM TÖRENİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş