a

KOSOVA’DA AİLE İÇİ ŞİDDETE EN BÜYÜK MAĞDUR KADIN

Kosova’daki Birleşmiş Milletler Kuruluşları Kosova’da kadına karşı şiddeti durdurmayı  amaçlayan ortak bir program başlattı. Programın Kosova’da Ulusal Eylem Planı ve Aile İçi Şiddete Karşı Yasanın yürülüğe girmesinin ardında uygulamay geçmesi bekleniyor.

Üç pilot belediyede uygulanacak olan 800 bin euro tutarındaki program Finlandiya Hükümeti tarafından finanse ediliyor.

Adalet Bakanı Hajredin Kuçi, projenin amacının Kosova’da hukukun ve düzenin sağlanark yaşam kalitesinin artırılması olduğunu söyledi. Kuçi, polisin rapor etiği şiddet olaylarının çoğunun aile içi şiddet olduğu ve trejik bir şekilde krbanların çoğunun kadınalr olduğunu belirtti.

BM kalkınam kordinatörü Osnat Lubrani, kadına yöenlik şiddetin arkadaş, sınır ve yaş tanımayarak küresel boyutta sorun olmaya devam ettiğini söyledi.
Lubrani son 6 yılda 22 kadının eşlerinden  gördükleri şiddet nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydetti.

 Lubrani, “bu program o kadınlar için çok geç olmasına rağmen bu gibi durumların önüne geçilmesine önemli katkı sağlayacaktır” dedi.

Aile içi şiddet programı Cinsiyet konusunu kapsamlı bir şekilde ele alacak ve üç pilot belediye olan Dragaş, Jakova ve Gilan belediyelerinde uygulanacak

UNDP Cinsiyet konuları üst düzey danışmanı Jocelyne Talbot,  programn iki yıl süreceğini ve  aile içi şiddetin önlenmesi, kurban ve tanıkların etklili bir mekanizma ile korunması ve rehabilitasyon ile yeniden uyum için sosyal ve hukuk hizmetlerinin geliştirilmesi gibi birkaç temel noktadan oluşacağını kayedetti.

Kosova polisi kayıtlarına göre her yıl resmi olarak 1000’nin üzerinde aile içi şiddet vakaları bildirilirken her 5 kurbandan 4’ünün kadın olduğu bildiriliyor.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

EULEX VE KFOR’DAN ORTAK TUTUM

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel