a
b

b

b
b

TÜRKÇEM DERGİSİNİN 217.SAYISI OKURA ULAŞTI

b

Türkçem dergisinin 217. sayısı okura ulaştı.

Bir yılı daha anılarda yerini alması için uğurlamış olacağız.

2018 yılı kültür sanat etkinlikleri açısından zengin bir yıl olduğunu söylemek mümkün.

Bizler, Türkçem dergisi olarak gene koşturmaca içerisinde olduk. 20. yayın yılımızda okur kitlemiz hep biraz daha geniş bir çevreye ulaştı. Balkanlarda üstlenmiş olduğu sorumluluk ve görevini yürekli bir şekilde yerine getirmek için elden gelen gayreti sundu.

Türkçem olarak, önemli olayların izini sürüp,  sayfalarımıza taşıdık. Taşıdık ki, zamanın tanığı olarak olayların yarınlara  aktarılmasında köprü rolünü oynayalım. Büyük ölçüde bunu başarmış sayılırız diye düşünüyoruz.

Çok sayıda röportaj/söyleşi gerçekleştirdik. Bu topraklarda yepyeni bir edebiyatçı kuşağının yetişmesi için bize düşen görevi büyük bir sorumluluk duygusuyla yerine getirmeye özen gösterdik. Bu doğrultuda Türkçem dergisi ayakta kaldıkça ısrarla ve büyük bir hevesle adımlayacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.

Türkçem, bunun dışında, yaşadığımız ortamı dikkate alarak, diğer halkların edebiyatlarıyla daha bir güçlü köprülerin kurulması için elinden geleni yapmaya devam edecektir. Biz, zaten yayın hayatımıza girdiğimiz yıldan itibaren yapmakta olduğumuzu okurlarımız pek ala bilmektedir. Türkçem, dostluğun, kardeşliğin, barışın, hoşgörünün ve sevginin adresidir aynı zamanda…

Türkçem Dergisi yayın yılına başladığı 1999 yılından bu yana vermekte olduğu yılın ödülünü bu kez 2018 yılı için değerli edebiyatçılarımız Enver Baki ve İskender Muzbeg’e törenli bir şekilde verildi.

2018 yılında yukarda da belirttiğimiz gibi kültür sanat dallarında övünç duyulacak işler yapıldı. Çok sayıda derneğimiz kendi amaçları doğrultusunda sergiledikleri etkinliklerle, varoluşlarını, amaçlarını başarılı bir şekilde kanıtsattılar.

Bunlardan biri olan kuşkusuz Kosova Türk Yazarlar Derneği’ydi. Bu derneğimiz,  son yıllardaki yoğun etkinliğini bu yıl da sürdürmeyi başarıp, gündem oluşturdu. Kosova ve Makedonya’da Köprü derneği ile ortaklaşa nice etkinlikler gerçekleştirdi. Çok sayıda gencin edebiyata gönül vermesine vesile oldu.

Bu topraklardaki edebiyatımızın Avrupa soluğu olan Necati Zekeriya’yı ölümünün 30. Yıldönümünde Prizren’de, Priştine’de, Üsküp’te andık. Bir kez daha onun edebiyatımıza, ve genelde kültür sanat dünyamıza sunmuş olduğu katkının çok büyük olduğuna dikkat çektik. Şükrü Ramo da değişik yerlerde gene ölmünün 30. Yılı nedeniyle anıldı.

Yahya Kemal Beyatlı’ya ölümünün 60. Yılı nedeniyle Üsküp’te TYB ile MATÜSİTEB’in ortaklaşa olarak hazırladıkları etkinlikte yer alarak, Türk şiirinin bu kilometre taşı şairine olan sevgimizi, hayranlığımızı dile getirdik.

Türk edebiyatına damga vurmuş önemli kilometre taşlarından  Kırgız yazar Cengiz Aytmatov doğumunun 90.ve Kazak şair yazar Mağcan Cumabayev de doğumunun 125. yılı nedeniyle Priştine ve Prizren   Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerinde  saygı, minnet ve özlemle anıldı.

Bu ve benzeri etkinliklere bizzat tanıklık ederek sayfalarımızda yer verdik.

Değerli okurlarımız, saydığımız ve burada sözünü edemediğimiz daha nice etkinlikler 2018 yılında yaşandı. Etkinlikler içinde yer alarak, burada Türk kültürü ve sanatına emek veren herkesi içtenlikle kutluyoruz. Yeni 2019 yılı hepimize sağlık, huzur, mutluluk ve başarı getirmesini dileriz./Z.Beksaç/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KLİNA’DA KAZA: 1 ÖLÜ, 4 YARALI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 giriş