a
b
b

BOSNA HERSEK’TE “DEVLET GÜNÜ”NÜN 75. YILI

Bosna Hersek’te 1943 yılında düzenlenen Ulusal Kurtuluş Anti-Faşist Konseyinin (ZAVNOBİH) ilk oturumundan bu yana kutlanan “Devlet Günü” vesilesiyle başkent Saraybosna’da tören düzenlendi.

Devlet Günü’nün 75. yılı kapsamında Saraybosna’da 2. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybedenler anısına yaptırılan “Sönmeyen Ateş Anıtı”nda gerçekleştirilen törene, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic, Konseyin Hırvat üyesi Zeljko Komsic ve Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic’in yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.

Dzaferovic, burada yaptığı konuşmada, “Devlet Günü”nün Bosna Hersek tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, “ZAVNOBİH’in 75 yıl önceki ilk oturumunda Bosna Hersek’in toprak bütünlüğü ve egemenliği korundu. Halkın eşitliği vurgulandı.” dedi.

Komsic de Bosna Hersek’in 1943’te demokrasi ve medeniyet değerlerine sahip olduğunu belirterek, “Faşizme karşı bazen silahla bazen de siyasi mücadele veririz. Mücadelenin sonuna geldik derken faşizm başka bir yerden ortaya çıkar. Dolayısıyla bu mücadele hiç bitmez.” diye konuştu.

Başkent Saraybosna’da Kovaçi Şehitliği’nde de “Devlet Günü” vesilesiyle tören düzenlenirken, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin ev sahipliğinde resepsiyon verilecek.

Ülke genelinde törenlerle kutlanan “Devlet Günü” kapsamında Bosna Hersek’teki iki entiteden biri Sırp Cumhuriyeti’nde (RS) her yıl olduğu gibi bu yıl da tören yapılmadı.

Bosna Hersek’te Devlet Günü, 25 Kasım 1943’te Mrkonjic Grad şehrinde düzenlenen ZAVNOBİH’in ilk oturumundan bugüne kutlanıyor. Oturumda Bosna Hersek’in ulus olma hakkını tekrar kazanması sağlanmış, bin yıllık tarihi sınırları korunmuş ve eski Yugoslavya bünyesindeki 6 eşit cumhuriyetten biri olması güvence altına alınmıştı./AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BATI TRAKYA’DA TÜRKÇE DERSİ PROTESTOSU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL