a

ÜSKÜP TÜRK TİYATROSU PRİZREN’E KONUK OLACAK

Milli Kurum Türk Tiyatrosu, iki oyunuyla Kosova’nın Prizren şehrinde sahne alacak.

Milli Kurum Türk Tiyatrosu, 16 – 17 Kasım tarihleri arasında Kral Lear ve Leylek Halife oyunlarıyla Kosova’nın Prizren şehrinde sahne alacak.

“Kral Lear” oyununda sanatçılar Cenap Samet, Nesrin Tair, Osman Ali, Zübeyde Ali, Erman Şaban ve Ebru Musli sahne alacak. Shakespeare’in yazdığı Diego De Brea’nın  yönettiği Kral Lear oyununda sahne ve kostüm tasarımı Blagoy Mitcevski, yönetmen asistanı Sibel Abdiu, ışık ve müzik Diego de Brea’ya ait olacak.

Wilhelm Hauff’un yazmış olduğu ve Darko Kovaçovski’nin oyunlaştırdığı ve yönettiği Leylek Halife oyununda ise Aksel Mehmet, Funda İbrahim, Naciye Keç ve Tamer İbrahim sahne alacak.

“Kral Lear” oyunu

“Kral Lear ölümün karanlıklarında ve uçurumlarında insanoğlunun  yolculuğunu araştırımaktadır. Bu iniş insani korkular, güvensizlik ve çaresizliklerle doludur. Doğrusu, ölümle karşılaşma insanoğlunun  iradesine bırakılmamıştır.   Ancak Lear’in   bu ölümcül karanlıkların olduğu bölgelere yola çıkışı, kalbinin paramparça olması ve de zihnini yitirmiş olması sebebiyle bir o kadar üzücü ve de trajiktir. Eskiden Dünyanın Efendisi, şimdi yaşamina veda ederken, derinden aşağılanmış sadece bir fani gibi gerçeği öğrenmek için uğraşmaktadır.  Ancak bu gerçek  yalanlar ve sahtekarlıklarla  dolu ağır çöküşünü getirecektir. Aldatılmış ve kandırılınmış olma bilinci ona acımasız  bir ağrı verirken, ızdırap labirentinin içine iter ve insanlık dışı bir güç ve kuvvetle çarpar. Önceden her şey, şimdi hiçbir şey.Tüm bunlar, en sonunda veya sondan biraz daha erken tüm acıyı üstlenip kendini arındırabilmek için hayatın bir cesasıdır. Lear’in gidişi tüm bağışlardan yoksun bırakıldığı, gerçek bir “danse cadabre”dir. Dünya  bir mezar oldu, biri güneşi çağırsın!”/timebalkan/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

SZİJJARTO: GRUEVSKİ OLAYI SİYASİ BİR MESELE DEĞİL, HUKUKİ BİR MESELEDİR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş