a

GİLAN’DA 3 TÜRK ÖĞRENCİNİN BİRİNCİ SINIFA BAŞLAMASI UMUT OLDU

Gilan Musa Zajmi İlköğretim Okulu’nda Türk öğrencilerle birlikte toplamda 705 öğrenci eğitim görüyor. Geçen yıl Türkçe birinci sınıfın boş kaldığı Gilan Musa Zajmi İlköğretim Okulu’nda 2018-2019 eğitim yılında üç öğrenci  kaydını yaptırdı. Ancak, Türkçe eğitimin de yapıldığı okulda diğer sınıflar boş kalmaya devam ediyor.

Musa Zajmi İlköğretim Okulu Müdürü Ramadan Dermaku, Kosovaport’a yaptığı açıklamada, “Musa Zajmi okulunda yeni eğitim öğretim yılı zamanında başladı. Bizler, tüm hazırlıklarımızı zamanında tamamladık. Türkçe eğitimde bu yıl birinci sınıf açıldı. Okulumuzda toplamda 7 türk öğrenci eğitim görüyor. Birinci, üçüncü, dördüncü, altıncı ve dokuzuncu sınıflarda eğitim gören öğrenciler mevcut. Türkçe sınıflarda az öğrenci olmasına rağmen öğretmen eksiğimiz bulunmuyor. Bizler, okulumuzda daha çok Türk öğrencinin olmasından yanayız. Böylelikle eğitim kalitesinde de artış sağlanır. Üstelik bazı sınıflarımızda sadece 1 öğrenci eğitim görüyor. Bu durum hem öğrenci hem de öğretmen için zor olabiliyor” dedi.

Türkçe birinci sınıfta bu yıl bizleri birbirinden güzel üç öğrenci karşılıyor. Geçen yıl boş kalan sınıfta bu yıl öğrenci olması Gilan’da Türkçe eğitimin devamı için bir umut olarak görülüyor.

Sınıf öğretmeni Fatbardha Shehu, üç öğrencinin Gilan’da Türkçe eğitimin devamı için oldukça önemli olduğunu belirterek, bu doğrultuda çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

ARNAVUTÇA EĞİTİM GÖREN TÜRK ÖĞRENCİLER

Okulda Türk öğrenci sayısında sıkıntı yaşanmasının bir diğer nedeni ise bazı Türk öğrencilerin Arnavutça eğitim almayı tercih etmesi.

Müdür Dermaku, “Evet, okulumuzda Türk topluluğuna mensup ancak ailesinin talebi üzerine Arnavutça eğitim alan öğrencilerimiz de mevcut. Bu elbetteki demokratik bir terich. Ülkemizde, her vatandaş istediği dilde eğitim görebilir. Ancak bu öğrencilerimizin sayısı çok yüksek değil” diyor.

Okulda, dördüncü sınıfta yalnızca bir öğrenci eğitim görüyor. Sınıf öğretmeni bu durumun hem öğrenci hem de kendisi için zaman zaman zor olduğunu dile getiriyor.

Ancak, sınıfta tek başına eğitim gören Yiğit isimli öğrenci bu duruma alışmış gibi görünüyor.

Türkçe eğitimin yaşatılması için çok çaba sarfedilen Gilan’da Musa Zajmi İlköğretim Okulu’nda, ikinci, beşinci, yedinci ve sekizinci sınıflarda öğrenci bulunmuyor./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

OKULLARDA UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE EYLEM PLANI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş