a

“ARNAVUTLUK’UN AB ÜYELİK PERSPEKTİFİ HİÇ OLMADIĞI KADAR YAKIN”

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Arnavutluk ziyareti kapsamında Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile Avrupa ve Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati ile bir araya geldi.

Başkent Tiran’da gerçekleşen görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenleyen Maas ve Bushati, iki ülke arasındaki ilişkiler, Almanya’nın Arnavutluk’un Avrupa entegrasyon sürecine yönelik desteği ve bölgedeki gelişmeler gibi konuları ele aldı.

Maas, bölge gençlerinin Avrupa Birliği (AB) değerlerine yönelik coşkularının etkileyici olduğunu dile getirerek, “Biz reformlar hakkında Arnavutluk’u desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

Alman bakan, Arnavutluk’un AB yolunda Almanya’ya sırtını yaslayabileceğini, reform sürecinin engelli bir yol olsa da üyelik perspektifinin hiç olmadığı kadar yakın olduğunu belirtti.

Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanı Bushati de ülkesinin Almanya ile adil ve dürüst ilişkiye sahip olduğunu ifade ederek, Almanya ile ortaklık ilişkilerinin değerli ve değişmez olduğunu kaydetti.

Bushati, “Arnavutluk’un AB üyelik müzakereleri sürecinin başlatılması için yaptığı hazırlık koşulları çerçevesinde yeni iş birliği yolları oluşturma yönünde anlaştık. AB üyelik müzakerelerinin başlatılmasının yolu ve üyelik süreci kolay bir süreç olmayacaktır.” dedi.

Bölgedeki gelişmelere de değinen Bushati, Makedonya’da 30 Eylül’de yapılacak referandumun başarılı olmasının önemli olduğunu vurguladı.

Rama-Maas görüşmesi

Bu arada Arnavutluk Başkanı Edi Rama da Maas’ı kabul etti.

Görüşme sonrası gerçekleşen basın toplantısında Rama, ülkedeki reform süreci ve Almanya’nın ülkesinin Avrupa entegrasyon sürecine yönelik desteğine değindi.

Almanya’nın Arnavutluk ve tüm Batı Balkanlar’a yönelik dikkat ve desteğinden dolayı duyduğu saygı ve memnuniyeti dile getiren Rama, “(Almanya) Federal hükümeti ve Başbakanının (Angela Merkel) Berlin Süreci’nin başlatılmasına yönelik çalışmalarını tarihi bir öneme sahip olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Arnavutluk’un, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) başkanlığını yürütme adaylığına yönelik Almanya’nın desteğini talep eden Rama, “Bunun, bölgemizin dinamiklerine ve entegrasyon sürecine katkı sağlayacağından eminiz.” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas ise bölgedeki sürekliliğin ve istikrarın bir sütunu olarak nitelendirdiği Arnavutluk’ta, adalet reformu gibi derin reformların başladığını ifade ederek, söz konusu reformların Arnavutluk’un Avrupa perspektifi için öneminin altını çizdi.

Ülkesinin, Arnavutluk’un Avrupa perspektifini desteklediğini dile getiren Maas, hükümetin bu yolda ilerlemesinin oldukça önemli olduğunu kaydetti.

Heiko Maas, “Biz baştan beri bu yolu destekliyoruz. Başta NATO olmak üzere uluslararası kuruluşlar çerçevesinde siz de bizim için önemli bir ortaksınız.” şeklinde konuştu.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA’DA OTOYOLLAR ÜCRETLİ Mİ OLUYOR?

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş