a

SAHTE GAZİLERİN ARDINDAN SAHTE CİNSEL ŞİDDET MAĞDURLARI

Kosova’da, Şubat ayından bu yana son savaşta cinsel şiddet mağduru kişiler için oluşturulan devlet komisyonuna başvuranların sayısı 676’ya ulaştı. Başvuruların 265’i işleme alındı. Yapılan incelemeler ardından 136 kişinin cinsel şiddet mağduru olduğu tespit edildi. Savaşta cinsel şiddete uğradığını iddia eden 107 kişinin ise başvurusu reddedildi.
Son Kosova savaşında cinsel şiddet mağduru kişiler için oluşturulan devlet komisyonu Başkanı Minire Begaj, şu anda 22 başvurunun incelendiğini belirtti. Cinsel şiddet mağduru olduğu gerekçesiyle komisyona başvuranların arasında 15 erkek de bulunuyor. Bu kişilerden altısı cinsel şiddet mağdurlarının haklarından yararlanabiliyor.
Yasalara göre, savaşta cinsel şiddete uğradığı belirlenen kişilere aylık 230 Euro yardım yapılıyor.
Komisyon, bir kişinin savaşta cinsel şiddete uğrayıp uğramadığını anlamak için başvurunun ardından bazı belgeler talep edebiliyor. Komisyon üyeleri belgelerinin olmadığını belirten kişilerle mülakatlar gerçekleştiriyor. Komisyon Başkanı, kendilerinin iddiaları reddetme gibi bir hakkı olmadığını ancak delillere ihtiyaçlarının olduğunu ifade ediyor.
Yasalara göre, 27.02.1998-20.06.1999 döneminde cinsel şiddete mağruz kalmış kişiler komisyona başvuru yapabiliyor.
Cinsel şiddet mağdurlarının haklarını koruyan değişik kurum ve organizasyonlar Kosova’da savaş sırasında 20 bin kişinin cinsel şiddete uğradığını belirtiyorlar.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MERKEL: TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ ÖNEMLİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel