a

ESKİ ZAMAN ELİŞLERİNİ MODERNLEŞTİREREK ZAMANIMIZA UYARLIYORLAR

Danteller, kanaviçeler, el örgüleri…Zamanında anneannelerimizin evini süsleyen el işleri şimdi bir çoğumuz için oldukça yabancı terimler. Ancak Orkide Kadınlar Derneği, el emeği göz nuru bu çalışmaları modernleştirerek zamanımıza uyarlıyor.

Orkide Kadınlar Derneği’nin kapısından içeri girdiğinizde sizi ilk olarak, kadınların yapmış olduğu el emeği göz nuru çalışmalar karşılıyor. Danteller, kanaviçelerle yeniden hayat bulmuş çalışmalar, kağıt rölyef tablolar ve el işi takılar, derneği yaşayan bir kültüre büründürmüş adeta. Kadınlar ise, derneğin en son projesi kapsamında Geleneksel un eleklerinde el işi kanaviçe çalışmalarını sürdürüyor. Kadınlar, un eleklerine yeni bir görünüm kazandırırken biz de derneğin başkanı Sevgi Kervan ile çalışmaları hakkında konuştuk.

Faaliyetlerinde 2017 yılında başlayan Orkide Kadınlar Derneği’nin çeşitli alanlarda kadınlara yönelik el işi kursları düzenlediğini belirten Kervan, “bizi diğer derneklerden ayıran şey daha önce yapılmamış el işleri üzerinde çalışmamız” diyor.

Dernekte geride bıraktığımız yıl kadınlara Gaziantep Belediyesi işbirliği ile kağıt rölyef ve Antep işi kursu verildi. Bir buçuk ay süren kursun sonunda ortaya birbirinden güzel tablolar çıktı.

Derneğin amacı, eski zaman el işlerini günümüze uyarlayarak modernleştirmek ve bu kültürü canlı tutmak.Buna en güzel örneklerden biri de un eleklerinde el işi kanaviçe çalışması.

Kadınlar un elekleri üzerinde kanaviçe motifler işliyor.  Un eleklerinin ahşap kısımları da çıkmaz ahşap boyalarıyla yine  motiflerle süsleniyor.

Dernek Başkanı Sevgi Kervan, bu tür çalışmaların Prizren’de daha önce yapılmadığını ve amaçlarının farklı çalışmalarla yeni istihdam alanları yaratmak olduğunu kaydediyor.

El işi bir çalışmanın tamamlanması zaman ve sabır istiyor. Peki kadınların büyük emeklerle yaptığı bu çalışmalar ne kadar değer görüyor ?

Kervan bu sorumuza, “yavaş yavaş değer kazanmaya başlıyor. Bizler, el işi dantelleri, örgüleri günümüze uyarlayarak ve modernleştirerek farklı şekillerde kullanıma hazırlıyoruz. Böylelikle hem eskiyi hem yeniyi bütünlemiş oluyoruz” cevabını veriyor.

Orkide Kadınlar Derneği, el işi kursları yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri ile de adından oldukça söz ettirdi. Bu projelerin başında, Prizren şehrinin güzelleştirilmesi ve ağaçların korunması adına ağaçların el işi örgülerle giydirilmesiydi.

Sevgi Kervan, ağaçların giydirilmesi projesinin ilk kez birkaç ay önce gerçekleştirildiğini ve ardından projeyi genişleterek hem ağaçları korumak hem de Prizren’in güzelliğine güzellik katmak için harekete geçtiklerini ifade etti.

Kervan, Orkide Prizren Kadınlar Derneği ve Ec Ma Ndryshe Derneğiyle ortaklaşa yürütülen projeyle, çevrenin korunması, ağaçlara çivilerin saplanmasının önlenmesi, tarihi Prizren merkezinde az olan yeşil alanları göz önünde bulundurarak ağaçların korunması, güzelleştirilmesi, turizme katkı sunulması ve örgü, dantel, kanaviçe gibi geleneksel el işlerinin yaşatılmasını amaçladıklarını belirtti.

Prizren Orkide Kadınlar Derneği’nin yürüttüğü çalışmalar için kadınlar haftada 2 veya 3 kez biraraya gelip unutulmaya yüz tutmuş nesnelere yeniden hayat veriyor./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

7 BİN 896 GENÇ BÜTÜNLEME SINAVINDA TER DÖKTÜ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş