a

 KADINLAR MARUZ KALDIKLARI ŞİDDETE KARŞI SESİNİ DUYURDU

Kosova’da kadınlara uygulanan şiddet ile son dönemlerde kadınlara karşı işlenen cinayetler Kosovalı kadınları isyan ettirdi.

Kosovalı kadınlar şiddete karşı seslerini duyurmak için Priştine’de protesto yürüyüşü düzenledi. Yüzlerce kadının katıldığı yürüyüşte, kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi için tedbir almaya devlet organları eleştirildi.

“Seçici adalete hayır”, “kurumsal şiddete hayır” pankartlarının protestocular tarafından taşındığı yürüyüş, şehrin ana meydanında başladı. Protesto yürüyüşüne katılanlara seslenen “Kadınlar Ağı” sivil toplum kuruluşu yetkililerinden Luljeta Aliu, geçen gün Yakova şehrinde koca dehşeti sonucu karısı ve kızının hayatını kaybettiği cinayet nedeniyle devlet organlarının hesap vermesi gerektiğini belirtti. Kurumların kendilerin düşen sorumlulukları yerine getirmediklerine işaret eden Aliu, acizliklerinin hesabını da vermediklerini kaydetti. Devletin, anne ve kızının hayatını kaybetmesine izin vermemesi gerektiğini, sorunun, devletin kendi vatandaşını koruyamamasından kaynaklandığına dikkat çeken Luljeta Aliu, polisin, vatandaşı değil, yetkilileri koruduğunu vurguladı.

Yapılan konuşmaların ardından başlayan protesto yürüyüşünün ilk durağı, Priştine merkez polis karakolu oldu. Burada “ hesap verin”, “istifa”, “polisler cezaevine” sloganları atan protestocular bir süre sonra şehrin trafiğe kapalı caddesinde yürüyüş düzenledi. Daha sonra da Başbakanlık binasına doğru yol alan kadın protestocular, yol boyunca kadına uygulanan şiddetin durması için slogan attı.

Kosova Başbakanlığı binası önünde duran protestocular , kadınlara yönelik şiddet ve cinayetlerin durması için Hükümetten acilen etkili tedbirler almasını talep eti.

Kosova’da bir yıl içinde yüzlerce kadına şiddet uygulandığı öğrenildi./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

ÇÖZÜM GERÇEKÇİ OLMALI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş