a

PRİZREN RÜŞTİYE MEKTEBİ’NİN RESTORASYONU İÇİN İMZALAR ATILDI

Prizren Rüştiye Mektebi’nde başlatılacak restorasyon çalışmaları için Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Prizren Belediyesi ile işbirliği protokolü imzalandı.

Belediye Başkanı Mytaher Haskuka ve Bakanlık Genel Sekreteri Veton Firzi ile imzalanan protokol ile Prizren Rüştiye Mektebi’nin aslına uygun restore edilecek.

İmza töreni ardından konuşan Prizen Belediye Başkanı Mytaher Haskuka, kültürel mirasın geri kazanılmasına yönelik yatırımların sadece turizmin gelişmesine değil, ekonomiye de katkısının büyük olduğunu kaydetti.

Haskuka, izmalanan anlaşma ile projeye dahil olan her kurumun kendine ait sorumlulukları olacağını kaydetti.

TİKA Kosova Koordinatörü Hasan Burak Ceran da, Prizren Rüştiye Mektebi’nin Prizren’nin kültürel mirasına ait çok önemli bir eser olduğunu ifade etti. Ceran, bu tür projelere destek vermekten mutluluk duyduklarını da sözlerine ekledi.

19.yüzyılın sonlarında hizmete başlayan, 1940’lara kadar okul olarak hizmet veren, II. Dünya Savaş’ından 1966 yılına kadar hastane olarak kullanan Rüşdiye Mektebi, 1995’de geçirdiği yangın sonucu kullanılamaz hale gelmiş.

Bugün iki cephesi tamamen yıkılmış Rüşdiye Mektebi’nin yeniden faaliyete geçebilmesi için TİKA tarafından restorasyon projeleri hazırlandı.

Aslına uygun olarak rekonstüksiyon çalışmaları yapılacak Rüşdiyenin kültür merkezi olarak kullanılması planlanıyor.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BAŞKENTTE ŞÜPHELİ ÖLÜM

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş