a

“KOSOVA’DAKİ FETÖ OPERASYONU İLİŞKİLERİMİZİ ZEDELEMEDİ”

Türkiye, bundan iki yıl önce 15 Temmuz akşamı halkı, demokratik yollarla seçilmiş Cumhurbaşkanını, devletin kurumlarını, Meclisi ve halkı hedef alan bir darbe girişimine marız kaldı. Kosova dahil tüm dünyada yankı bulan bu girişim kısa bir sürede önlendi. Türkiye yanısıra balkanlar ve bu kapsamda Kosova için de tehdit oluşturan FETÖ ile mücadelede son durumu Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç ile konuştuk.

Kosovaport’a özel demeç veren Büyükelçi Kılıç, darbecilerin emellerinin geçekleşmiş olması durumunda Türkiye ve hatta tüm bölgede durumun çok farklı olabileceğine dikkat çekti. Büyükelçi ayrıca, Kosova’da FETÖ’ye yönelik operasyonun ilişkileri zedelemediğini, tam tersine güçlendirdiğini ifade etti.

“Bizim o geceyi, o hainliği unutmamamız unutturmamamız gerekiyor. Ve oradan gerekli dersleri çıkarmamız lazım” diyen Büyükelçi Kılıç, FETÖ ile mücadelede hem Türkiye hem de Türkiye dışında önemli bir yol katedildiğini belirtti.

Büyükelçi Kılıç dünya kamuoyuna farkındalığın arttırılmasının kolay olmadığını ifade ederken, FETÖ’nün karmaşık bir yapıya sahip olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor; “FETÖ’nün ülke kurumlarının her alanına sızdığını anlamak, emellerinin ne olduğunu anlatmak kolay olmadı. Ancak bu iki yılın sonunda baktığımızda bu örgütün anlaşılmasında önemli bir mesafe katettiğimiz görüyoruz. Türkiye’de devlet kurumları büyük bir oranda FETÖ mensuplarından temizlendi. Türkiye bakımından bu örgütün bel kemiğinin kırıldığını söyleyebiliriz. İki yıl evveline göre çok daha iyi bir noktadayız. Ama tabi yapılacak daha çok şeyler var.”

FETÖ’nün başta eğitim kurumlarına sızdığını ve eğitim kurumlarını maddi kaynak ve örgüte militan yetiştirmek için kullandığını kaydeden Büyükelçi Kılıç, bu nedenle dost ülkelerle işbirliğinin artması gerektiğini söyledi. Kılıç ayrıca, bu irade ve isteğin Kosova’da varolduğunu dile getirdi.

Kosova’da FETÖ mensuplarına yönelik yapılan operasyonun Kosova Türkiye ilişkilerini nasıl etkilediği sorumuza ise şu yanıtı alıyoruz;

“Sınır dışı kararı ve atılan adım Kosova kurumlarının tamamen kendi egemen yetkileri çerçevesinde aldıkları bir karardı. Ama tabiki bunda, bizim bilgilendirme çalışmalarımızın, FETÖ’nün gerçek yüzünün anlaşılması için gerçekleştirdiğimiz yakın temasların etkisi olmuştur. Sonuçta Kosova makamları bu örgütün ve mensuplarının ülke güvenliğine tehdit teşkil ettiğine karar verdiler. FETÖ’ye yönelik Kosova’da atılan adımların iki ülke arasındaki ilişkileri zedelemek değil tam tersine daha da güçlendirdiğini söylemek mümkündür. Türkiye Kosova ilişkileri bugün veya dün kurulmuş ilişkiler değildir. Bizim yüzyıllar öncesine dayanan bağlarımız mevcut. Önümüzdeki dönemlerde her konuda ama özellikle ekonomi alanında ilişkilerimizi yoğunlaştırmaya yönelik adımlar atacağız.”/kosovaport/

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PRİZREN’DE 15 TEMMUZ DEMOKRASİ DAYANIŞMASI YÜRÜYÜŞÜ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş