a

SAVAŞTA  CİNSEL İSTİSMARA UĞRAYAN KADINLARA DESTEK

Kosova’da 1998 – 1999 yıllarında yaşanan savaşta cinsel istimara uğramış kadınlara yönelik destek yürüyüşü düzenlendi.

19 Haziran  Çatışmalarda Cinsel Şiddetin Ortadan Kaldırılması Uluslararası Günü vesilesiyle yapılan yürüyüşte cinsel şiddete uğrayan kadınların başlarına gelenlerden ötürü suçlu olmadıkları,  devlet ve toplumun, cinsel isitismara maruz kalmış kadınların yanında olduğu mesajı verildi.

“Sesim ol”  sloganı altında Priştine merkezinde düzenlenen destek yürüyüşüne, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Avrupa Birliği’nin (AB) Kosova Ofisi Temsilcisi Nataliya Apostolova, ABD ve İngiltere Büyükelçileri, Bakanlar, Kosova’nın eski Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, milletvekilleri , sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Şehrin trafiğe kapalı caddesinde yapılan yürüyüşün sonunda Cumhurbaşkanı Thaçi, savaşta cinsel  şiddete maruz kalmış bir kadının duygusal mektubunu okudu. Cumhurbaşkanı Thaçi konuşmasında da cinsel istismar mağdurlarının, toplum ve kurumlar tarafından destek görmeleri gereğine işaret ederek, Sırbistan’a sert çıktı.

“Sırbistan, Kosova’da işlediği suçlar nedeniyle  günün birinde  hesap verecektir. Sırbistan’ın Kosova’da işlediği tüm suçların tanığıyız. Sırbistan günün birinde mutlaka bu suçların hesabını verecektir” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi,  cinsel istismar ve şiddettin, savaşın insanlık dışı uygulaması olarak icra edildiğini hatırlattı. “ Bizleri aşağılamak ve utandırmak istediler” şeklinde konuşan Thaçi, cinsel istismara maruz kalan kadınların başlarına gelenlerden dolayı  suçlu olmadıklarını vurguladı.

Yürüyüşü tertipleyen Kosova Cinsel İstismara Uğramış Kadınların Rehabilitasyon Merkezi Başkanı Feride Rushiti de yaptığı açıklamada, düzenledikleri yürüyüş eyleminin, Kosova’da savaş sırasında cinsel şiddete maruz kalmış kurbanlar hakkında başlatılan bilinçlendirme kampanyasının parçası olduğunu belirtti.

Kosova’da savaş sırasında  yaklaşık 20 bin kadının Sırp güçleri tarafından  cinsel istismara maruz kaldığı tahmin ediliyor. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

SLOVENYA SEÇİMLERİ: SANDIKTAN AB KARŞITLIĞI ÇIKTI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel