a

‘TÜRKÇEM’ 211. KEZ OKURA MERHABA DEDİ

Haziran 2018, Sayı:211’den herkese en kalbi duygularımla selam, sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.

Öncelikle şunu vurgulamak isteriz ki, 10 Haziran tarihi büyük yazar, şair, çevirmen Necati Zekeriya’nın ölümünün 30. Yılı.

Bu yüzden alışılagelmiş bir şekilde editör yazımıza yaklaşım yapmıyacağız. Özlü bir şekilde bu büyük yazarımıza sözü bağlıyacağız. Dergi içerisinde de ona ilişkin yazımız var. Öykülerinden, şiirlerinden örnekler yer alıyor…

Necati Zekeriya ikinci dünya savaşı sonrası Balkanlarda gelişen Türk edebiyatın en güçlü temsilcisidir. 11 Kasım 1928’de üsküp’te doğdu. 10 Haziran 1988’de Voyvodina’nın Sremska Mitrovitsa kentinde bu dünyaya gözlerini yumdu.

Savaş yıllarını ailesiyle birlikte Üsküp ve çevresinde geçirdi. Savaş ardından Türk Öğretmen Kursları’nı bitirip 1947 yılında Üsküp’te “İrfan” İlkokulunda öğretmenliğe başladı. 1950 yılında askerlikten döner dönmez, yeni çıkmaya başlayan “Piyoner Gazetesi” adlı çocuk dergisinin yayın yönetmeni oldu. Bir yıl sonra “Sevinç”, 1957 yılında çıkmaya başlayan “Tomurcuk” çocuk dergilerini uzun yıllar büyük başarıyla yönetti. O yıllarda Türkçe çocuk kitaplarının yayınlanmasında çok büyük emeği geçti. “Sesler” dergisinin yayın hayatına geçmesinde uğraş verenler arasında yer aldı. Sözkonusu derginin kimi sayılarını hazrladı…1969 yılında “Birlik” gazetesi baş ve sorumlu yazar görevine atandı. Haftalık olan gazete onun döneminde haftada üç defa çıkmaya başladı. Gazete çerçevesinde “Birlik” yayınlarını kurdu. 1973 yılında bu görevinden alındı. 1975 yılında Priştine’de yayınlanan “Tan” gazetesine geçti. 1979 yılında “Tan” çerçevesinde çıkmaya başlayan “Kuş” çocuk dergisinin yayın yönetmeni görevine getirildi…

Çok sayıda kitap yayınladı. Ölümünden sonra da kitapları yayınlandı. Necati Zekeriya çocuk öyküleriyle ün yaptı. Boyuna çeviriyle uğraştı. Eski Yugoslavya’daki ulus ile halkların dillerinden Türkçeye çeviriler yaptı. Çok sayıda antoloji, seçki, ders kitapları hazırladı. Eserleri çok sayıda yabancı dile çevrildi. Son yıllarda, özellikle Mustafa Ruhi Şirin’in girişimiyle öyküleri Almanca’ya, Macarca’ya, Arapça’ya ve başka billere kandırılıp kitap haline getirildi.

Şiir, öykü dışında: deneme, eleştiri, inceleme yazıları da yazdı. Bir sözle Necati Zekeriya eski Yugoslavya’da tüm halklar tarafındn bilinen, sevilen ve saygı duyulan bir yazarımızdı. Balkanlar, Türkiye ve Türk dünyasında da tanınan kalem eriydi…Kendisini bu fırsatla da saygı, minnet ve özlemle anıyoruz. Ruhu şad olsun!

Değerli okurlarımız,

  1. sayımızda yine ilgiyle okuyacağınız öykü, şiir ve diğer tür yazılar yer almakta.

Yeni bir sayıda daha beraber olma dilekleriyle hoşçakalın, dostça kalın, yüzünüzden gülüş hiç eksik olmasın./Z.Beksaç/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

ALMAN ASKERLERİNİN KOSOVA’DA GÖREV SÜRESİ UZATILDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş