Kosovalı Türklerin sorunlarının masaya yatırıldığı ve çözüm yollarının arandığı önemli bir toplantı düzenlendi.
Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç’ın himayesinde düzenlenen toplantıda, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar , KDTP milletvekili Fikrim Damka’nın , Türkiye’nin Prizren Başkonsolosu Eylem Altunya, Mamuşa Belediye Başkanı Abdülhadi Krasniç, Türk dernek başkanları, saygın akil adamları, aydınlar ile diğer katılımcılar hazır bulundu.
Priştine yakınlığındaki bir otelde düzenlenen geniş katılımlı toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükelçi Kıvılcım Kılıç, toplantı hedefinin, konuların ele alabileceği samimi bir ortam oluşturmak olduğunu belirterek, burada en önemli konunun iletişim olduğunu kaydetti. “Türk toplumu olarak sizler çok önemli insanlarsınız ve her sektörde çok yapıcı faaliyetleriniz ve çalışmalarınızdan gurur duyuyoruz” şeklinde konuşan Büyükelçi Kılıç, zaman zaman iletişim eksikliğinin yaşandığını, bilgi paylaşımının tam yapılamadığını söyledi. Bu sebeple bir takım sıkıntı ve sorunların yaşandığına işaret eden Büyükelçi Kılıç, bunların tabiyatiyle giderilmesinin mümkün olduğunu kaydetti.
Büyükelçi Kıvılcım Kılıç sözlerine şöyle devam etti: “Bu toplantının ana hedefi aslında bu iletişimi mümkün olduğunca aramızda geliştirebilmek. Neler yapıldı, sorunlar neler, önümüzdeki dönemde neler yapılabilir, birlikte hareket edilebilir mi, çözüm yolları konuşulabilir mi, çözümler üretilebilir mi. Kosova Türk toplumunun çok farklı sorunları var. O sorunlar nelerdir. Onlara nasıl yaklaşılmalıdır. “
KDTP Genel Başkanı ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da, önemli konuların tartışılıp üzerinde fikir alış verişinde bulunulması, toplum olarak güçlenmemize katkı sağlayacağını, bireysel olarak da daha donanımlı olunacağını belirtti. Güvenin hem topluma hem kendimize artacağına işaret eden Yağcılar, sınamalar karşısında haha hazırlıklı olunucağına dikkat çekti. “Çalışmalarımız ile toplumumuzu güçlü tutmak, bunu bir yandan siyasi temsilciler olarak, diğer yandan sivil toplum kuruluşları olarak da dengelememiz lazım. Türk topluluğu olarak toplumda yerimizi almamız lazım. Bunun hem güce hem de birlik ve beraberliğe ihtiyaç vardır. Hepimiz benzer adımlarla ilerlemiş olursak o zaman yolu daha rahat geçmiş olacağız” şeklinde konuşan Bakan Yağcılar, Türklerin sesini daha güçlüce duyurmuş olacağını söyledi.
KDTP milletvekili Fikrim Damka da konuşmasında Türk toplumunun aydın bir kesim olması sebebiyle hem Kosova’da önde olan bir toplum olduğu için daha sık bir araya gelinmesi gerektiği görüşünü savundu. Bir araya gelinmesi talebinin sadece siyasilerden değil aşağıdan yukarıya sivil toplum kuruluşların talebi üzerine bir raya gelinmesinin faydası olabileceğini kaydetti.
Fikrim Damka, “Türk toplumunun önderleri olarak elbete ki her konuya bir milletvekili ya da Bakan olarak çözüm bulmamız mümkün değil. O yüzden her mevkide bulunan arkadaşlarımızın kendi çabasıyla, kendi bulunduğu mevkideki sorunlara değinerek , sorunlara çözüm arayarak belki bu toplumun daha refahlı bir şekilde bu topraklarda sürdürülebilir hale gelmesi mümkün olabilir. Bizim şansımız sadece Kosova’daki en gelişmiş toplum olarak değil, aynı zamanda arkamızda güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti devletinin bulunmasıdır. İşte bizim bu zenginliğimizi , bu gücümüzü en iyi şekilde Kosova’daki toplumumuza yansıtmamız gerekir. Bunu her alanda yansıtmamız gerekecektir, eğitimden başlayarak, kültüre, spora ve diğer alanlara. Hem Kosova’da bulunan Türkiye Cumhuriyeti kurumlarıyla iyi bir irtibat, iyi bir istişare, yapılacak projelerde ortak hareket etmek konusu gündeme gelebilirse ne mutlu bize ki bunu en şekilde toplumumuza yansıtabiliriz.
Konuşmaların ardından çok sayıda katılımcı söz alarak, Kosovalı Türklerin karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunların çözüm yollarına ışık tutuldu. Samimi bir ortamda yapılan konuşmalarda, birlik ve berberliğin önemine vurgu yapılarak, ortak kuvvetle Türk topluluğu içindeki sıkıntıların aşılabileceği belirtildi.
Bu toplantıda da,Kosova’da Türk toplumunun kanaat önderleri, akil adamları dernek temsilcileri, siyasetçiler ve diğer sektörlerdeki temsilcilerin daha sık bir araya gelerek, sorunları ele alması, çözüm yolları araması için istişare ortamında toplantıların yapılması gereği ortaya atıldı. /kosovaport/
[youtube]Hg8Sl5pZFZk[/youtube]
DEÜ İLE KOSOVA ÜNİVERSİTELERİNİN İŞBİRLİĞİ KARARI
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
HIRVATİSTAN SAĞLIK BAKANI BEROS YOLSUZLUK ŞÜPHESİYLE GÖREVDEN ALINDI