a

KOSOVA TÜRK HALKI HAYALİ BİR HALK MIDIR?

Makedonya Türkleri, Anma Günü’nü “Türkçe Eğitim Günü” adı altında 10 senedir kutluyor.

Kosova Türkleri 23 Nisan’ı 10 sene.

23 Nisan, Türkiye’de (TB Millet Meclisinin açılışı nedeniyle) Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, daha çok da Çocuk Bayramı.

Makedonya Türkleri “Türkçe Eğitim Günü” vesilesiyle eğitim konusunda ona bağlı ne varsa kim varsa, biz bu devletin bu coğrafyanın aslı unsuruyuz ve bu da bize ait olan tarihimizdir diyerekten, hepsini takdirle anıp yad ediyor, şükranlarını sunuyorlar.

Kosova Türkleri 23 Nisanda (kendilerine ait bir tarih olmadığı için) her şeyi soyutlayarak hayali bir hava içerisinde, kimseyi anmadan (anmak için bir neden bir temel yok çünkü) hiçbir iz bırakmadan uçup gidiyor.

Bakın Makedonya TDB Genel Başkanı Beycan İlyas ne diyor:

“Vesileden yararlanarak, 1944 yılında dönemin ağır koşulları içerisinde Türk eğitimin devamı için uğraş vermiş olan tüm değerli büyüklerimiz ve öğretmenlerimizi rahmetle anıyor, hayatta olanların önünde de saygıyla eğiliyorum.

Bu topraklardaki Türklerin ve Türkçe’nin varlığı, ülkemizin canlı tapusu ve zenginliğidir. Biz Makedonya Türklerinin dayanışma içerisinde, başta öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve tüm halkımızla birlikte geleceğe daha güçlü hareket etmemiz gerekmektedir.

Makedonya’daki Türk toplumu, Türk okullarıyla, kültürüyle, edebiyatıyla, sanatıyla, tarihiyle, geleneğiyle ve manevi değerleriyle asırlardır bu topraklarda kendi varlığını sürdürmüş ve gelecekte sürdürmeye kararlıdır.”

Kosova Türklerinin Makedonya Türklerinden ne farkı var?

Kosova Türkleri soyut bir halk mıdır ki?

Bizim de buna benzer bir tarihimiz yok mu?

Kaldı ki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını Makedonya Türkleri de kutluyor, Bulgaristan Türkleri de ve ister yurt dışında (Amerika, İtalya, İsveç, Azerbaycan, Türkmenistan, Mısır, Somali…), ister de yurt içinde (İngiltere’den, Rusya’dan tut da Kenya’ya, Kolombiya’ya çık) dünyanın dört bir yanından gelen çocuklarla, şölenlerle, törenlerle Türkiye…

2000’lerden başlayarak yakın bir geçmişe kadar (2008’e kadar) biz de kutladık buralarda. Kutlamaya da devam etmeliyiz ancak, Makedonya Türkleri gibi biz de, devletimizin, coğrafyamızın aslı unsuru olduğumuzu gösteren, bize ait olan, somut bir tarih seçerek onu da kutlayalım ki bu konuda hayali olmaktan çıkalım.

Bir on sene gitti nasıl gittiyse.

Bir on sene daha gitmesin.

23 Nisan’ı gerçek sahiplerine bırakalım yani, çacuklara bırakalım!.

Agim Rifat

26.04.2018

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

AGİM FİŞAR YA DA BALKANLARDA YARIM YÜZYIL DOLUDİZGİN TÜRKÜ NÖBETİNDE

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş